Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

1959: Ο πρώτος τίτλος

Το 1959 η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω τη μεταβατική δεκαετία του '50 και ετοιμάζεται για καλύτερες μέρες. Στο μπάσκετ η χρυσή πεντάδα του Πανελληνίου έχει κάνει τον κύκλο της και όλοι περιμένουν το διάδοχο. Η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει τρεις αρχαίους τίτλους ('27-'28 Ηρακλής, '29-΄30 Άρης, '34-'35 Ηρακλής) και ο ΠΑΟΚ δεν είχε πάρει πουθενά τίτλο σε ομαδικό σπορ. Το τμήμα μπάσκετ ήταν ανενεργό κατά την διάρκεια του πολέμου και επανιδρύθηκε μετά το τέλος του πολέμου από τον Αλέκο Αλεξιάδη.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50 δεν είχε κάποια σπουδαία επιτυχία μέχρι που αναλαμβάνει έφορος ο Γιώργος Παντελάκης. Θα αποκτηθούν καλοί παίκτες που θα βγάλουν τον ΠΑΟΚ τέταρτο στο πρωτάθλημα 1957-58. Η βάση της ομάδας ήταν οι: Μίμης Δαπόντες, (ο επί σειρά... δεκαετιών ομοσπονδιακός προπονητής) Ορέστης Αγγελίδης, (ο πρώτος σέντερ άνω των 2 μέτρων στην Ελλάδα) Γιώργος Οικονόμου, Θανάσης Στάλιος, Γιώργος Θεοδωρίδης, (ο μετέπειτα έφορος της εθνικής ομάδας) Αστέριος Αστεριάδης, (ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ) Ηράκλειος Κλάγκας, Κώστας Κόκκος, Νίκος Δανός, Γιώργος Στεργίου, Μανώλης Λαμπρίδης, Γιώργος Τσοπάνογλου και Αναστάσιος Κωνσταντινίδης.

Αυτό που δεν συνέβη το 1958, έγινε έναν χρόνο αργότερα και μάλιστα εντός έδρας: στη Θεσσαλονίκη, όχι βεβαίως στο Αλεξάνδρειο, που δεν υπήρχε ακόμη, αλλά στο ιστορικό ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, του συλλόγου, ο οποίος το 1919 εισήγαγε για πρώτη φορά το μπάσκετ στην Ελλάδα. Η τελική φάση εκείνου του πρωταθλήματος στο οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων στην επίθεση, εξελίχθηκε σε θρίλερ και ταυτόχρονα σε γόρδιο δεσμό, που λύθηκε με μπαράζ! Μετά τις επτά αγωνιστικές (σε σύστημα pool), ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 4 νίκες- 2 ήττες, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Σπόρτιγκ, ενώ ακολούθησαν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής και ο Εθνικός Αθηνών...

Αρχηγός της ομάδας  είναι ο Δαπόντε, ο Ηράκλιος Κλάγκας είναι παίκτης προπονητής με δηλωμένο προπονητή τον Παντελάκη. Το μεγάλο όμως αστέρι είναι ο ύψους 2.03 Γιώργος Οικονόμου που είναι ο πρώτος δίμετρος αθλητής στο Ελληνικό μπάσκετ και δεν υπήρχε παίκτης να τον κοιτάξει στα μάτια.

Μέσα στον Αυγουστιάτικο καύσωνα,  ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο θρόνο για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ θα χρειαζόταν να περιμένει άλλα 33 χρόνια για να γευθεί το νέκταρ αυτού του θριάμβου (1991-92). Στις 7 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Σπόρτιγκ με 59-56, την επόμενη μέρα ο Αρης επιβλήθηκε του Σπόρτιγκ με 66-58 και στις 9 του μηνός έγινε ο τελικός των τελικών, στον οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Αρη με 66-58 (μετά το 60-57 στην πρώτη φάση) και έκανε τον γύρο του θριάμβου.


Υ.Γ1: Στο παρακείμενο θέατρο του Πάρκου, ο θίασος του Κάρολου Κουν ανέβαζε την παράσταση “Καλοκαίρι και καταχνιά” του Τενεσί Γουίλιαμς.  Αυτός ο περίεργος συγκερασμός οδήγησε σε κωμικοτραγικές σκηνές, καθώς τα συνθήματα και οι ιαχές των θεατών μπερδεύονταν με τους διαλόγους των ηθοποιών, με αποτέλεσμα ο Κουν να φτάνει στα όρια της παράνοιας!

Υ.Γ2: Ο τίτλος του '59 έδειξε στους ΠΑΟΚτσήδες πως να είναι πρώτοι και "έφτιαξε" τον Παντελάκη σαν παράγοντα που μεταλαμπάδευσε το όραμα του πρωταθλητισμού και στο ποδοσφαιρικό τμήμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου