Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ρεντζιάς vs Μπόγρης



















Του Δ.Α

Σέντερ, η κολώνα μέσα στο παρκέ, ο ψηλός φόβητρο των αντιπάλων. Μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση για την ομάδα μας τα τελευταία χρόνια μέχρι να εμφανιστεί ο Λάζαρος. Από αυτήν την θέση παρέλασαν παίχτες και παίχτες από Αμερική μέχρι και το Μαρόκο (Ραλίμι-τι περίπτωση και αυτή).
Μία χαρακτηριστική περίπτωση σέντερ ήταν φυσικά ο Εύθυμης Ρεντζιάς γνωστός και ως «Το ταλέντο που αδίκησε τον εαυτό του», «αιώνιο ταλέντο», «ο νέος ακατανόμαστος» και άλλα πολλά προσωνύμια. Ίσως ο τελευταίος σπουδαίος Έλληνας σέντερ που είδαμε μέχρι την Λάζαρου εποχή. 

Μέλος της Εθνικής Εφήβων 95 που κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε συμμετάσχει στο παγκόσμιο του Τορόντο με την εθνική ανδρών πριν καλά καλά κλείσει τα 18! Έπαιξε στον ΠΑΟΚ από το 1993 έως το 1997 και γεύτηκε την χαρά 2 τίτλων (Κόρατς  1994, κύπελλο Ελλάδας 1995). Όλοι μιλούσαν για το ταλέντο του, ενώ τον χαρακτήριζαν το επόμενο μεγάλο όνομα στην Ελλάδα που θα αφήσει εποχή. 

Λίγο αυτές οι δηλώσεις, λίγο το συμβόλαιο του όταν ήταν 16 χρονών (300 μύρια δραχμές, αριθμός απλησίαστος για τα σημερινά δεδομένα), λίγο οι σοβαροί τραυματισμοί, ο Ευθύμης δεν έκανε την καριέρα που όλοι πίστευαν ότι μπορούσε να κάνει. Παρόλα αυτά κατάφερε να αγωνιστεί για λίγο στο ΝΒΑ, όπου από εκεί και μετά η καριέρα του ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Προσπάθησε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα μας το 2006, αλλά ο κακός του δαίμονας που λέγεται τραυματισμός δεν τον άφησε να το πραγματοποιήσει κι έτσι σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία (μόλις) 30 ετών.

Μια άλλη περίπτωση είναι  ο Γιώργος Μπόγρης.  Αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος παίχτης αλλά όχι κάποια τρελή περίπτωση, ο Γιώργος άρχισε να χτίζει το όνομα του εκεί που το έκανε η πλειοψηφία των  νεαρών αθλητών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στις μικρές εθνικές. Δυστυχώς για αυτόν στο eurobasket Εφήβων του 2007 έπεσε πάνω σε ένα τοίχο που άκουγε στο όνομα Κώστας Κουφός, ο οποίος με την παρουσία του δεν επισκίαζε μόνο τους συμπαίκτες του, αλλά ολόκληρη την διοργάνωση. 

Το 2009 στο ευρωμπάσκετ νέων ανδρών αφού έλειπε ο Κουφός, ο Γιώργος είχε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και έγινε η κολώνα της ομάδας πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις οι οποίες μεταφράστηκαν σε συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς. Έμεινε εκεί 2 χρόνια παίζοντας ελάχιστα, στην συνέχεια μεταπήδησε στο Περιστέρι  όπου αγωνίστηκε μόλις για 2 ματς κυπέλλου και δεν μπορούσε μετά για πολύ καιρό λόγω του αθλητικού νόμου να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. 

Τελικά με τη βοήθεια της ομοσπονδίας καταφέρνει να πάρει μεταγραφή και κλείνει την σεζόν στον συμπολίτη. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στον Πανιώνιο όπου προσπαθεί ουσιαστικά να αναστήσει την καριέρα του, και φέτος κυρίως λόγω Σούλη ήρθε στην ομάδα μας όπου μέχρι τώρα πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του.

Παίχτες με ουσιαστικά βίους αντίθετους, και μόνο κοινό την ασπρόμαυρη φανέλα, χωράει σύγκριση? Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί σε αυτό το Τότε VS Τώρα..Θα συνεχίσει ο Ρεντζιάς το σερί του Τότε ή ο Μπόγρης θα κάνει την διαφορά? Εμπρός λοιπόν...


ΣΟΥΤ

Εύθυμης Ρεντζιάς


Δεν είναι υπερβολή αλλά ο Εύθυμης ήταν σίγουρα ο καλύτερος σουτέρ σέντερ που είδαμε ποτέ στα Ελληνικά γήπεδα (πόσο μάλλον στην ομάδα μας) και συχνά έπαιρνε την επίθεση πάνω του. Είχε jump shoot που το ζήλευαν περιφερειακοί ενώ άλλες φορές σούταρε και  τρίποντα. Όλοι θυμόμαστε την αγαπημένη του θέση, από τις βολές ενώ ο αηδιαστικός Χατζηγεωργίου το χαρακτήριζε σαν γλυκό σουτ (αχ τον γλυκούλη).

Βαθμολογία 4/5


Γιώργος Μπόγρης


Παλιομοδίτικος σέντερ ο Γιώργος δεν συνηθίζει να σουτάρει για να επιτύχει πόντους, όμως διαθέτει καλό σουτ. Συνήθως το χρησιμοποιεί όταν είναι μόνος του από τα 3 με 4 μέτρα όταν οι προϋποθέσεις είναι οι κατάλληλες. Οι προσπάθειες που παίρνει δεν είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά, αξίζει να σημειωθεί  ότι σουτάρει συχνά με ταμπλό, ενώ τα ποσοστά του στις βολές είναι 65% Ευρώπη και 78% Ελλάδα.

Βαθμολογία 3/5


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΛΑΤΗ

Εύθυμης Ρεντζιάς


Ποιος τι που και πότε; Αν και ο Εύθυμης είχε καλές κινήσεις κάτω από το καλάθι (πρόσθεσε και άλλες κινήσεις κατά την θητεία του στην Μπαρτσελόνα), αυτό το στυλ παιχνιδιού δεν το εκτιμούσε ιδιαίτερα. Έπαιζε περισσότερο με πρόσωπο στο καλάθι όπου τελείωνε τις φάσεις περισσότερο με σουτ ή με καρφώματα και lay ups εκμεταλλευόμενος πάσες συμπαικτών. Το παιχνίδι επαφής δεν του ταίριαζε, άλλο ένα στοιχείο που ο έτερος Διόσκουρος Γιαν-Γιαν του έκλεβε τη δόξα.

Βαθμολογία 2/5 


Γιώργος Μπόγρης

Το δικό του παιχνίδι από τότε που τον βλέπαμε στις μικρές εθνικές. Διαθέτει εξαιρετικό χουκ και κινήσεις κάτω από την ρακέτα από όπου προέρχεται το σύνολο των πόντων του.  Σπρώχνει και σπρώχνεται συνεχώς χωρίς να φοβάται το παιχνίδι της επαφής κάτι το οποίο το είχε δείξει από τις μικρές εθνικές. Το ποσοστό του σε Ελλάδα και Ευρώπη φέτος είναι στο 54% σε σχέση με το περσινό 49%, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο καλά δουλεύει ο Σούλης τους ψηλούς του. 

Βαθμολογία 4/5


ΑΜΥΝΑ 

Εύθυμης Ρεντζιάς

Είχε πολλές αμυντικές εκλάμψεις στην 5ετή φοίτηση του στον Δικέφαλο με highlight την τάπα στον Dominique Wilkins (πάνω σε κάρφωμα παρακαλώ). Δυστυχώς δεν τον είδαμε ποτέ στον ΠΑΟΚ να περιορίζει αμυντικά αντίπαλους ψηλούς (ισάξιους ή καλύτερους). Η άμυνα ήταν μία ακόμη παράμετρος όπου το φίδι από την τρύπα στρατευόταν να το βγάλει και πάλι ο Γιαννούλης. 

Χαρακτηριστικό έχει μείνει το γεγονός ότι στα ματς των playoff το 1997 με την ΑΕΚ ο Victor Alexander έκανε πάρτυ κάτω από τα καλάθια, κάτι που έβγαζε έξω φρενών τον Skiles, ενώ νωρίτερα στον πρώτο αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο Scott τον άφησε μόλις για 8 λεπτά στο γήπεδο κατηγορώντας τον στην συνέντευξη τύπου ότι κοιμότανε. Σίγουρα περιμέναμε περισσότερα στην άμυνα από τον Εύθυμη ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το '94 αντιμετώπισε Shaq και Mourning πριν γίνει καλά καλά 18, ενώ ένα χρόνο μετά έδινε μάχες με τον Divac και τους άλλους σπουδαίους ψηλούς της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως…

Βαθμολογία 2/5


Γιώργος Μπόγρης


«Δέρνει» τους αντιπάλους του κάτω από το καλάθι διότι όπως είπαμε σπρώχνει και σπρώχνεται. Τσαμπουκάς στην άμυνα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιον ψηλό βρει μπροστά του. Μη ξεχνάμε τον τελικό του 2009 με την εθνική νέων της Γαλλίας όπου έβγαλε με το «βρώμικο» παιχνίδι του εκτός εαυτού τον Kevin Seraphin ενώ αντιμετώπισε ισάξια και τον Camara (αμφότεροι πιο αθλητικοί και μετέπειτα NBAers). Γενικά τον βλέπεις να τρέχει κάτω από το καλάθι κάνοντας αλληλοκαλύψεις, ενώ έχει 1 block ανά αγώνα και είναι μέσα στους 10 πρώτους rebounder του πρωταθλήματος. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα καλάθια που δέχεται είναι από έξτρα πάσα όταν τρέχει να καλύψει τον παίχτη που έχασαν οι περιφερειακοί. Μπορεί να μην αντιμετώπισε τα ονόματα που είχε αντιμετωπίσει ο Εύθυμης αλλά οι προπονήσεις επί 2 χρόνια στον βάζελο με Μπατίστ, Βουγιούκα, Τσαρτσαρή και Μάριτς υπό την επίβλεψη Ομπράντοβιτς δεν ήταν χαμένος χρόνος.

Βαθμολογία 4/5


ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ

Εύθυμης Ρεντζιάς

Αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε και συνδέθηκε με τον ΠΑΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα το 1997, τότε που το μπάσκετ στην Ελλάδα ήταν ακόμη το πιο δημοφιλές άθλημα. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν ή που θα έφτανε η δημοφιλία του αν είχε παραμείνει στην ομάδα μας (ο Skiles τον ήθελε όπως και να 'χει στην ομάδα αλλά και οι δύο αποχώρησαν με τη λήξη της σεζόν). Ο Εύθυμης ήταν δημοφιλής και συμπαθής όπου και αν πήγαινε-χαρακτηριστικό παράδειγμα το πανό των οπαδών των Μπλαουγκράνα στο Eurobasket 2007 προς τιμήν του. Μακάρι να μπορούσε να έκλεινε την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε (ποτέ δεν έκρυψε τα οπαδικά του αισθήματα).

Βαθμολογία 4/5


Γιώργος Μπόγρης


Έπεσε στην εποχή που οι καλοί παίχτες φεύγουν εξωτερικό ή έχουν μαζευτεί σε δύο ομάδες κάνοντας το πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, ενώ οι υπόλοιποι αλλάζουν τις ομάδες σαν τα πουκάμισα και ο κόσμος απέχει. Το να γίνει ένας παίχτης δημοφιλής είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο όμως ο Γιώργος παρέα με τον Cooper είναι οι παίχτες που συγκεντρώνουν το περισσότερο χειροκρότημα στο Παλατάκι. Σίγουρα σε μια άλλη εποχή ο μπασκετικός τσαμπουκάς του Bogrinho(έτσι έχει το όνομα του στο twitter) θα τον είχε κάνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας (σίγουρα ο Καράγκουτης θα κατέληγε στο νοσοκομείο...εμ πως, McRay, Γιαννούλης, Charles αν έβαζες ακόμα έναν τσαμπουκαλή..) και δεν θα ήταν δημοφιλής μόνο για τη σχέση του με την milfάρα (χώσε ρε Γιώργαρε!).

Βαθμολογία 2/5


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από μικρός (και αυτός) ο Ευθύμης στην ομάδα μας απολάμβανε πολύ δημοσιότητα, ενώ στα 5 χρόνια του στον ΠΑΟΚ έζησε μεγάλες στιγμές, αγάπησε και αγαπήθηκε. Η παρουσία όμως παιχτών όπως ο Μπάνε, ο Πέτζα, ο Κόρφας και φυσικά ο μαχητής Γιαννούλης σε συνδυασμό με το ότι δεν απέδωσε αυτό που όλοι πιστεύαμε,  συν το γεγονός ότι έφυγε νωρίς, στοίχησαν πολύ στον Εύθυμη. Θες οι τραυματισμοί, θες το παραφουσκωμένο συμβόλαιο που έκανε τα μυαλά του να πάρουν αέρα?  Όπως και να 'χει παραμένει στις καρδιές μας παρέα πάντα με τα φιλαράκια του Γιάν-Γιάν και Πέτζα. Μια από τις τριάδες που αγαπήθηκαν δεόντως.

Από την άλλη ο Μπόγρης μπορεί να μην είναι πρώτο όνομα, μπορεί το άθλημα να είναι στα χειρότερα του, αλλά η συνεχής προσπάθεια και δουλειά (μπράβο πάλι στον Σούλη) αποδίδει καρπούς και φαίνεται. Παιχτικά την  τρέχουσα εποχή είναι ο καλύτερος Έλληνας σέντερ που είχαμε την τελευταία 10ετία (εξαιρείται ο Λάζος). Ο τσαμπουκάς και η μαχητικότητα που τον διακατέχει τον κάνει αγαπητό στην κερκίδα. Ελπίζουμε το μέλλον του στον ΠΑΟΚ να είναι μεγαλύτερο και να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα κάθε χρόνο και καλύτερα. Η εποχή βέβαια αυτά δεν τα πολυεπιτρέπει..


ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ

Ευθύμης Ρεντζιάς: 12/20

Γιώργος Μπόγρης: 13/20
Οπότε νικητής στο ντέρμπι με πολύ μικρή διαφορά ανακηρύσσεται ο Γιώργος Μπόγρης σπάζοντας έτσι το μέχρι τώρα σερί του Τότε!

5 σχόλια:

  1. Ρε, μάγκα τι ψάχνεις να βρεις; Ο Ρεντζιάς ήξερε μπάσκετ. Ο Μπόγρης ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Retzias sta kala tou vgike mvp sto pagkosmio tou 95 opou itan prwtos scorer kai prwtos rebounder.
      O Mpogris sta kala tou.. apoklistike se ena 3on3 sti nea marki.
      Einai dinaton na iparxei opiadipte sigkrisi?

      Διαγραφή
  2. paidia kait filarakia 3ekinhsna mia prospa8eia kai probaloun dwrean xwris eggrafi olous tous agnwnes apo ola sxedon ta a8lhmata kai mhxanokinhtou a8lhtismou(apo telos padwn pou exoun thleoptikh kalupsh) ..px shmera exei ous agnwnes tou champions league ka8w kai mats tou eurocup kai pola akoma ...an 8elete na tous enisxusete parakalw episkefteite to : http://24livestream.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hotel Casino and Spa - Mapyro
    Hotel Casino and Spa. 나주 출장마사지 101.5 성남 출장샵 star. Find reviews and discounts 서귀포 출장안마 for AAA/AARP members, seniors, long stays & 전라북도 출장샵 military. Hotel Casino & 전주 출장안마 Spa

    ΑπάντησηΔιαγραφή