Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σκοτ, το κομπιούτερ!

Ο Scott Skiles γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1964 στο LaPorte της Indiana. Ξεκίνησε το μπάσκετ στο Plymouth High School. Το 1982, οδήγησε το σχολείο του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πολιτεία της Indiana. Το Plymouth, χωρίς βασικό ψηλότερο από 1,88μ. θεωρήθηκε η πιο αδύναμη ομάδα από τις τέσσερις που έφτασαν στο final-four εκείνη τη χρονιά. Προς γενική έκπληξη, κέρδισαν τον τίτλο επικρατώντας στον τελικό του Gary Roosevelt με 75-74 ύστερα από δύο παρατάσεις!

Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Skiles σημείωσε 39 πόντους. Με δικό του σουτ από τα επτά περίπου μέτρα (τότε δεν υπήρχε ακόμα τρίποντο) έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο αγώνας αυτός θεωρείται κλασικός για γυμνασιακό επίπεδο στην Indiana. Το Plymouth ήταν το μικρότερο σχολείο που κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα από το 1954 όταν το κατέκτησε το Milan. (Η ιστορία του Milan έχει απαθανατιστεί στον κινηματογράφο στην ταινία «Hoosiers».)


To Plymouth είχε τότε συνολικά 900 μαθητές. Ο Skiles σημείωσε 25 από τους 39 πόντους του στο παιχνίδι μετά από την τρίτη περίοδο. Κατά τη διάρκεια της σεζόν του 1982, ο Skiles ήταν πρώτος σκόρερ στην πολιτεία σημειώνοντας κατά μ.ο. 30,2 πόντους. Ο Skiles επέλεξε να συνεχίσει στο Michigan State University, όπου στην τελευταία του σεζόν ήταν μέλος της First Team All-America, MVP της περιφέρειας Big Ten και πρώτος σκόρερ. ’φησε το MSU ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (2.145 πόντοι) και έχει ακόμα το ρεκόρ των Spartans για τους περισσότερους πόντους που σημειώθηκαν σε μια σεζόν (850). 

Τον καιρό που βρισκόταν στο East Lansing, συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης και μαριχουάνας. Οι κατηγορίες για κατοχή κοκαΐνης καταρρίφθηκαν όταν δήλωσε ένοχος για κατοχή μαριχουάνας. Συνελήφθη επίσης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ένα έτος αργότερα και πέρασε 15 ημέρες στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του σεζόν, ο Skiles παραβίασε την αναστολή του σε προηγούμενη καταδίκη για κατοχή μαριχουάνας, και τιμωρήθηκε με μια μικρή ποινή φυλάκισης.

To 1986 επιλέχθηκε στο νούμερο 22 του draft από τους Milwaukee Bucks.Στους Bucks αγωνίστηκε για μία σεζόν και μόλις σε 13 παιχνίδια λόγω τραυματισμού στη μέση, έχοντας μέσο όρο 3.8 πόντους και 3.5 assist σε 15.8 λεπτά συμμετοχής. Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή και επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στην Indiana για να συνεχίσει την καριέρα του στους Pacers στους οποίους ήταν ο αναπληρωματικός point guard για δύο σεζόν. Στη συνέχεια επιλέχτηκε στο expansion draft από τους νεοσύστατους Orlando Magic στους οποίους στην πρώτη του σεζόν είχε και πάλι το ρόλο του αναπληρωματικού play-maker. 

Τη δεύτερή του χρονιά όμως στην ομάδα τα πράγματα άλλαξαν αφού όχι μόνο ήταν βασικός αλλά και ένας από τους καλύτερους οργανωτές του πρωταθλήματος, έχοντας μέσο όρο 17,2 πόντους και 8,4 assist σε 34,4 λεπτά συμμετοχής. Ήταν ακόμη έκτος σε ποσοστό ευστοχία στις ελεύθερες βολές με 90%. Τότε κέρδισε τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο NBA. Επίσης εκείνη την χρονιά πραγματοποίησε ρεκόρ στην ιστορία του NBA με 30 assist σε έναν αγώνα (περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω). Συνέχισε τις εξαιρετικές του εμφανίσεις και στις επόμενες δύο σεζόν στο Orlando.

Το 1993 οι Magic επέλεξαν στο draft τον Anfernee Hardaway και μοιραία ο Skiles πέρασε στον πάγκο. Παρά το γεγονός αυτό οι αριθμοί του παρέμεναν ικανοποιητικοί (9.9π., 6.1 ασ.). Το καλοκαίρι του 1994 δόθηκε με ανταλλαγή στους Washington Bullets. Η ομάδα ήταν απογοητευτική αλλά ο Skiles έκανε καλή σεζόν με 13π. και 7,3 ασ. Το καλοκαίρι του 1995 υπέγραψε στους Philadelphia 76ers αλλά λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε μόνο σε δέκα παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Ο τραυματισμός αλλά και η πτωτική πορεία της καριέρας του τον απογοήτευσαν με αποτέλεσμα να δηλώσει «Θα σταματήσω το μπάσκετ γιατί δεν μπορώ να παίξω όπως θέλω».

Την «απειλή» αυτή όμως δεν την έκανε πράξη. Το καλοκαίρι του 1996 ο Απόστολος Αλεξόπουλος, για να γλυκάνει ενδεχομένως τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μετά την φυγή του μεγάλου Μπάνε Πρέλεβιτς, κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του Aμερικανού άσσου, αντί 400 εκατομμυρίων δραχμών για ένα χρόνο, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δήλωσε τότε: «Aυτό που φαινόταν ακατόρθωτο για όλη την Eυρώπη, αποτελεί ήδη γεγονός, αφού ο Scott Skiles υπέγραψε στον ΠAΟK και αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα του NBA που μετακινήθηκε ποτέ στην Eυρώπη».

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Skiles είχε αποτελέσει μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού. Λόγω προσωπικών προβλημάτων αλλά και κάποιων τραυματισμών, που τον είχαν ταλαιπωρήσει άλλωστε και την προηγούμενη χρονιά, ο Skiles δεν μπορούσε να αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες και να δικαιολογεί το ύψος του συμβολαίου του. Παρόλα αυτά έκανε μερικά σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτό με αντίπαλο το Περιστέρι στο οποίο μπροστά σε μέλη της οικογένειας του σημείωσε 31 πόντους (οι 27 εκ τον οποίων στο πρώτο ημίχρονο) αλλά και αυτά απέναντι σε Σπόρτινγκ (22π.) και Πανιώνιο (25 π.). 

Τον Δεκέμβριο και ενώ στην Ελλάδα διεξαγόταν το All Star Game (με MVP τον Peja) ο Skiles βρισκόταν στην Αμερική και διεκδικούσε την κηδεμονία των παιδιών του. Λίγο καιρό μετά πετυχαίνει καθοριστικό τρίποντο στη νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον Άρη με 80-76 (19π.). Η αστάθεια του στο σκοράρισμα κατά τη διάρκεια της περιόδου πυροδοτεί φήμες περί ενδεχόμενης αντικατάστασής. Ο ίδιος λόγω των προσωπικών του προβλημάτων επιθυμεί να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ και πείθεται, λόγω και της μεγάλης του αγάπης για την ομάδα, να μείνει για να βοηθήσει στα δύο δύσκολα παιχνίδια με την Benetton Treviso για το κύπελλο Korac.

Μετά τον αποκλεισμό από την ιταλική ομάδα ο Απόστολος Αλεξόπουλος απέλυσε τον μέχρι τότε προπονητή της ομάδας Michel Gomez. Στις 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ομάδας πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώνει: «Kυρίες και κύριοι, με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση σας ανακοινώνω ότι προπονητής της ομάδας μας, από σήμερα, αναλαμβάνει o Scott Skiles» 

Επίσης πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε με όνειρα αυτή τη χρονιά. Kι όλοι είπαν ότι κάναμε τις σωστές επιλογές. Δυστυχώς ορισμένοι απρόβλεπτοι παράγοντες και η ατυχία μας άφησαν πίσω από δυο στόχους κι είχαμε αδικαιολόγητες ήττες στο πρωτάθλημα. Mετά και το αποτέλεσμα της Tετάρτης έπρεπε να πάρω τις αποφάσεις μου. Ο Σκοτ Σκάιλς δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Tο πρόβλημα του τραυματισμού του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει. Στα τρία τελευταία παιγνίδια έπαιξε με αυταπάρνηση, σε βλάβη της υγείας του, ανεπανόρθωτης μάλιστα. Tην Kυριακή παίζει κατά της AEK για τελευταία φορά. Στο μεταξύ ο ίδιος επιλέγει τον αντικαταστάτη του». 

Ο ίδιος ο Skiles δήλωσε: «Δεν είναι ρίσκο. Ξέρω τι αναλαμβάνω. Eκτιμώ το υλικό του ΠAΟK κι εκτιμώ ιδιαίτερα και τον ΠAΟK. Ο στόχος να μπούμε στην τριάδα είναι εφικτός. Tο πρόβλημά μας είναι στην οργάνωση σε άμυνα και επίθεση. Eκεί θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Δεν λέμε περισσότερα τώρα γιατί υπάρχει ένας αγώνας μπροστά μας κι ένας αντίπαλος», και συνέχισε λέγοντας: «Mε ξέρετε ότι είμαι σοβαρός άνθρωπος, αλλά τώρα δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου. 

Ήταν συνειδητή η επιλογή μου. Αγάπησα αυτό τον τόπο. Θα μπορούσα να ξεκινήσω από την Aμερική, αλλά μ' αυτή την ομάδα δέθηκα. Ένας λόγος που με κρατά κοντά στον ΠAΟK είναι το υλικό του. Είναι πολύ καλό κι αν δουλευτεί κατάλληλα μπορεί να φέρει τ' αποτελέσματα. Ένας προπονητής μού είχε πει ότι η αρχή ενός προπονητή είναι ίσως το παν και πρέπει κανείς να 'ναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν το πόσο εμπιστεύομαι το υλικό του ΠAΟK. Έχω βρει τον αντικαταστάτη μου. 

Θέλω ένα 24ωρο ακόμη για να σας το πω. Δεν θα παίζει στην ίδια, ακριβώς, θέση με μένα.». Ο αντικαταστάτης του ήταν τελικά ο Ντελ Ντεμπς για τον οποίο δήλωσε: «Είναι ο παίκτης που θέλω στην ομάδα για τη δική μου αντικατάσταση. Δεν μ' ενδιαφέρει αν τον απέρριψαν Ολυμπιακός και Πανιώνιος, εκείνο που ξέρω είναι ότι σ' εμάς χρειάζεται. Δεν θα σας πω τίποτε περισσότερο γι' αυτόν και γι' αυτή μας την κίνηση». Το τελευταίο παιχνίδι του Skiles ήταν αυτό απέναντι στην ΑΕΚ Στο παιχνίδι αυτό, στο οποίο είχε το διπλό ρόλο του παίκτη-προπονητή, πέτυχε 21 πόντους. Τελικά ο ΠΑΟΚ τερμάτισε έκτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, πληρώνοντας τόσο το κακό ξεκίνημα όσο και τον τραυματισμό του Stojakovic.

Τα πάντα όμως άλλαξαν στα play-offs. Στον πρώτο γύρο χρειάστηκε και το τρίτο παιχνίδι για να υπερκεράσει το εμπόδιο του Ηρακλή. Στον δεύτερο γύρο των play-offs απέκλεισε τον Παναθηναϊκό παρά το μειονέκτημα έδρας αφού τον κέρδισε στο τρίτο παιχνίδι στην Αθήνα με 77-66. «Κάθε ομάδα έχει τις δικές της ελπίδες για τον τίτλο. Εδώ που φτάσαμε αυξήσαμε και τις δικές μας. Μπορούμε να τον κατακτήσουμε!» δήλωσε ο Skiles μετά τον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού. 

Στα ημιτελικά αντίπαλος του ΠΑΟΚ ήταν η ΑΕΚ. Στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ χάνει με 54-70 χωρίς να προβάλει ουσιαστική αντίσταση, ενώ στο δεύτερο, που έγινε στο Αλεξάνδρειο, ηττάται στην παράταση με 68-70 (κ.δ. 59-59), με τον Ντελ Ντεμπς να χάνει το κρίσιμο σουτ στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και τον Στέφανο Ατρούια να δίνει τη νίκη στην ΑΕΚ με τρίποντο στη λήξη της παράτασης. Στη σειρά των μικρών τελικών αντίπαλος του ΠΑΟΚ ήταν το Περιστέρι. Ο δικέφαλος κέρδισε το πρώτο παιχνίδι στην Αθήνα με 65-69, έχασε όμως το δεύτερο που έγινε στη Θεσσαλονίκη με 62-75. 

Στη συνέχεια κέρδισε ξανά στο κλειστό της οδού Τζων Κέννεντυ με 61-86. Μετά το τέλος του αγώνα ο Skiles δήλωσε: «Όσο και αν μας αγαπάνε οι οπαδοί μας, δεν τους θέλω στο αεροδρόμιο. Μην έρθουν με λουλούδια να μας υποδεχτούν, δεν τους θέλουμε τώρα. Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτε και το βασικό για μας είναι να μην ξαναέρθουμε σε μία εβδομάδα στο ίδιο γήπεδο». Έτσι κι έγινε αφού ο ΠΑΟΚ στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς στο Αλεξάνδρειο κέρδισε με 78-47 και εξασφάλισε την συμμετοχή του στην Euroleague για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και την περίοδο 1994-95. «Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος» δήλωσε ο Scott Skiles μετά το τέλος του αγώνα και πρόσθεσε «είχαμε στόχο να περιορίσουμε το Περιστέρι κάτω από πενήντα πόντους και το καταφέραμε.

Τρέξαμε, είχαμε σωστή κυκλοφορία της μπάλας και σίγουρα, είμαι πολύ ευτυχισμένος που δικαίωσα όσους με εμπιστεύτηκαν. Ζητώ συγγνώμη από τους παίκτες, αλλά έχω αρκετές υποθέσεις στην πατρίδα μου και τρία παιδιά σε διαφορετικά σπίτια. Ακόμα δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω στη νέα περίοδο. Έχω τον ΠΑΟΚ στην καρδιά μου και σύντομα θα αποφασίσω για το μέλλον μου.»

Τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον εμπόδισαν να αποδεχτεί την πρόταση του ΠΑΟΚ αφού έπρεπε να παραμείνει στις ΗΠΑ. Έτσι αποδέχτηκε την πρόταση των Phoenix Suns και ανέλαβε assistant coach της ομάδας. Αναφορικά με την παρουσία του Skiles στον ΠΑΟΚ ο Θόδωρος Ροδόπουλος είπε:

«Με την αλλαγή του προπονητή ο ΠΑΟΚ άρχισε να διαθέτει δύο - τρία πλεονεκτήματα τα οποία τον βοήθησαν να λειτουργήσει σαν ομάδα. Ο Skiles εφάρμοσε καταπληκτικές άμυνες, οι οποίες είναι αντικείμενο σεμιναρίων. Ο ΠΑΟΚ προτού αναλάβει ο Skiles είχε ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν λειτουργούσε σαν ομάδα, αλλά σαν άτομα. Η απουσία του Stojakovic ήταν πολύ σημαντική. Ο Skiles εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ικανότητα του Bonner. Εφάρμοσε τρία πράγματα που διακρίνουν τις ομάδες του ΝΒΑ: πολύ δυνατές άμυνες, γρήγορη μεταφορά της μπάλας και εκμετάλλευση του ελεύθερου παίκτη».


Έμεινε στην θέση του assistant coach των Suns μέχρι και το 20ο παιχνίδι της περιόδου 1999-2000 όταν και έγινε πρώτος προπονητής της ομάδας αντικαθιστώντας τον Danny Ainge. Με τους Suns ο Skiles είχε συνολικό απολογισμό 116-79 (59%) σε τρία χρόνια και τους οδήγησε δύο φορές στα play-offs. Το 2001 απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.


Λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 2003-2004 αντικατέστησε στον πάγκο των Bulls τον Bill Cartwright. Το 2005 οδήγησε τους Ταύρους στα play-off για πρώτη φορά μετά το 1998 και την χρυσή εποχή του Jordan. Το ίδιο κατάφερε και την επόμενη σεζόν. To 2008 ανέλαβε τους Milwaukee Bucks τους οποίους στη δεύτερη του σεζόν οδήγησε στα πλέι-οφ με θετικό πρόσημο νικών (46-36) για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Από τα ελάφια αποχώρησε κοινή συναινέσει το 2013.




Ένα ασύλληπτο ρεκόρ!

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1990 ο Scott Skiles έγραψε ιστορία μοιράζοντας 30 ασσίστ (ρεκόρ) στην νίκη των Magic επί των Denver Nuggets. Στο τεύχος Ιουνίου του 2005 του περιοδικού Magic, o Skiles μίλησε για το παιχνίδι αυτό.

Σαν point guard, ανέπτυξα ηγετικές ικανότητες. Ήταν η δουλειά μου να κάνω τα πράγματα να συμβούν στο γήπεδο. Προσπαθούσα πάντα να κάνω οτιδήποτε βοηθούσε την ομάδα μου, συμπεριλαμβανομένου του σκοραρίσματος, αλλά ο κύριος ρόλος μου ήταν να οργανώνω την επίθεση και να βάζω τους συμπαίκτες μου στο παιχνίδι. Το 1989-90, το πρώτο έτος του Ορλάντο στο NBA, τελειώσαμε 18-64, και κάπως έτσι ξεκίνησε και η δεύτερη σεζόν μας. Δεν είχαμε αλλάξει το ρόστερ πάρα πολύ αλλά ακόμα δεν είχαμε δέσει ως ομάδα.

Είχαμε πολλούς παίκτες που θα μπορούσαν να τρέξουν, να πιάσουν την μπάλα και να τελειώσουν την επίθεση, όπως ο Dennis Scott, ο Nick ’ντερσον και o Jerry Reynolds. Προσπαθούσα να τους δώσω την μπάλα την κατάλληλη στιγμή και να τους αφήσω να κάνουν τα υπόλοιπα. Όταν σκόραραν, με έκαναν να φαίνομαι πολύ καλός. Και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1990, όταν παίξαμε με τους Denver Nuggets στην Orlando Arena μπροστά σε 15.077 θεατές.


Παίζαμε πολύ άσχημα και το ίδιο και οι Nuggets. Στην πραγματικότητα, ήμασταν οι δύο χειρότερες ομάδες στο NBA, και μάλιστα στην ίδια περιφέρεια. Ήμαστε τελευταίοι στη Midwest με 6-23, και οι Nuggets ήταν λίγο μπροστά με 6-22.

Για να περιπλέξω τα θέματα περαιτέρω, διένυα την καλύτερη σεζόν μου και υπήρχαν φήμες περί ενδεχόμενης ανταλλαγής μου. Οι Detroit Pistons με παρακολουθούσαν στενά σε κάθε παιχνίδι. Με κολάκευε το ενδιαφέρον πολλών ομάδων για εμένα, αλλά ήμουν ευτυχής στο Ορλάντο. Έπαιρνα πολύ χρόνο παίζοντας με τους Magic, και προσπαθούσα να είμαι σημαντικός για τους οπαδούς εκεί.

Τα πράγματα φαίνονταν καλά για μας καθώς προετοιμαζόμασταν για αυτό το παιχνίδι εναντίον του Ντένβερ. Οι Nuggets χτυπήθηκαν από τραυματισμούς, με τον point guard Michael Adams να είναι ο μόνος υγιής βασικός τους παίκτης. Επιπροσθέτως, το Ντένβερ υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή Paul Westhead έπαιζε run and gun παιχνίδι, έτσι στις περισσότερες επιθέσεις οι Nuggets απλώς κατέβαιναν το γήπεδο και σούταραν, χωρίς πολλές πάσες. Στους Adams και Mahmoud Abdul-Rauf άρεσε να σουτάρουν από μακριά, και ξέραμε ότι εάν ήταν άστοχοι, τα rebounds θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλούς αιφνιδιασμούς για εμάς. Το Ντένβερ δεν φημίζονταν για τις αμυντικές του ικανότητες, κι έτσι δεν επρόκειτο να επιβραδύνουν την επίθεσή μας.

Το παιχνίδι ήταν όπως αυτά που έπαιξα έξω στην άσφαλτο όταν μεγάλωνα. Το Ντένβερ έπαιζε ανοργάνωτα, και το εκμεταλλευόμασταν αυτό πραγματοποιώντας εύκολες διεισδύσεις και καρφώματα. Πραγματοποιούνταν ένας καταιγισμός layup κατά περιόδους. Οι Nuggets δεν πίεζαν πολύ στα σουτ που επιχειρούσαμε, και πήραμε διψήφια διαφορά πόντων αμέσως. Κλείσαμε την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 35-23 και στο ημίχρονο, είχαμε πραγματοποιήσει ρεκόρ σκοραρίσματος στην ιστορία των Magic σε ένα ημίχρονο καθώς προηγούμασταν με 72-49. Είχα ήδη 14 assists.

Συνέχιζα να μοιράζω assist, και στην τρίτη περίοδο έσπασα το ρεκόρ του Ορλάντο με 18 assist, το οποίο είχα σημειώσει νωρίτερα στη σεζόν. Μέχρι το τέλος της περιόδου είχα 25 assist και πλησίαζα στο ρεκόρ του NBA που ήταν 29 και πραγματοποιήθηκε το 1978 από τον Kevin Porter των New Jersey Nets. Είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα πολλές assist, φυσικά, αλλά δεν ήξερα πόσες. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Με περίπου επτά λεπτά να απομένουν, έκανα μια alley-oop πάσα στον Reynolds, ο οποίος σκόραρε. Ήταν η 29η assist μου, ισοφάρισα δηλαδή το ρεκόρ του Porter. Ο προπονητής μου Matt Guokas με κάλεσε και μου είπε ότι εάν μοίραζα μία ακόμη assist θα με έβγαζε έξω, επειδή κερδίζαμε άνετα. Αναγγέλθηκε ότι είχα ισοφαρίσει το ρεκόρ, το οποίο μου δημιούργησε κάποια πίεση να προσπαθήσω να το σπάσω. Έκανα μερικές πάσες που θα μπορούσαν να έχουν γίνει assist, αλλά είτε τα σουτ δεν έμπαιναν είτε οι συμπαίκτες μου έσκαγαν την μπάλα πριν από το σουτ, στερώντας μου έτσι μια εν δυνάμει assist.


Ο χρόνος τελείωνε, και είχα ακόμα 29 assist. Στο τέλος, με 19.6 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Reynolds σκόραρε με σουτ από τα έξι μέτρα μετά από δική μου πάσα, και έπασα το ρεκόρ. Ήμουν πολύ ευτυχής, και το πλήθος φώναζε δυνατά για μένα. Τελείωσα το παιχνίδι με 22 πόντους και έξι rebounds εκτός από τις 30 assist. Αυτό που ήταν αστείο είναι ότι ο Reynolds, ο οποίος σημείωσε το καλάθι που μου έδωσε το ρεκόρ, ήταν επίσης ένας από τους παίκτες που με εμπόδισαν να σπάσω το ρεκόρ γρηγορότερα.

Τρεις φορές του πάσαρα για να βγάλω την assist που μου έλειπε, και τρεις φορές αυτός επιχείρησε διείσδυση αντί να σουτάρει. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Jerry ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στο γήπεδο που δεν ήξερε ότι ήμουν στα πρόθυρα ενός ρεκόρ.

Κερδίσαμε το παιχνίδι 155-116, και σπάσαμε ένα σύνολο ρεκόρ. Εκτός από τις 30 μου assist, πέτυχα ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας με 16 assist σε ένα ημίχρονο. Οι 155 πόντοι συνολικά και οι 83 στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας όπως και η τελική διαφορά των 39 πόντων. Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτό το παιχνίδι σήμανε το ξεκίνημα της αντεπίθεσής μας. Κερδίσαμε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια στους τελευταίους τρεις μήνες της σεζόν (20-18), με ρεκόρ 8-3 τον Φεβρουάριο.

Κάποια μέρα κάποιος θα μοιράσει 31, έτσι δεν σκέφτομαι πάρα πολύ αυτό το ρεκόρ. Αλλά είμαι υπερήφανος να ξέρω ότι έχω μοιράσει περισσότερες assist σε ένα παιχνίδι από όλους τους μεγάλους playmakers – όπως οι Bob Cousy, Oscar Robertson, Magic Johnson, Tiny Archibald και John Stockton – Είδα το παιχνίδι μια εβδομάδα αργότερα και πρόσεξα ότι οι συμπαίκτες μου πέτυχαν πολλά δύσκολα σουτ από πάσες μου -- και ότι είχαμε ποσοστό ευστοχίας 57% . Εάν οποιοιδήποτε από εκείνα τα σουτ δεν είχε μπει, δεν θα τα είχα καταφέρει, έτσι οφείλω το ρεκόρ στους συμπαίκτες μου.

Όταν το ρεκόρ μου σπάσει, θα είναι απίστευτο να παρακολουθείς αυτό το παιχνίδι. Και όποιος το σπάσει, θα το αξίζει. Το παιχνίδι συνεχίζεται Δεν θα λυπηθώ...



Quotes:
  • «Το μπάσκετ είναι όπως η θρησκεία: πολλοί παρευρίσκονται, λίγοι καταλαβαίνουν.»
  • «Εάν είχα ένα δολάριο για κάθε φορά κάποιος μου έκανε αυτή την ερώτηση, αλλά κάτσε, έχω ένα δολάριο για κάθε φορά που κάποιος μου έχει κάνει αυτή την ερώτηση.»
  • «Το πρόβλημά μου δεν θα ήταν «θα μπορέσω να παίξω στο επόμενο παιχνίδι;» ήταν, «θα μπορώ να σταθώ όρθιος το επόμενο πρωινό;» Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σταμάτησα. Βαρέθηκα να σέρνομαι μέχρι την κουζίνα για πρωινό την επόμενη μέρα»
  • «Αυτό είναι σχεδόν το 20ό έτος μου [ως προπονητής και παίκτης] και δεν έχω δει ποτέ δύο παίκτες από τον άλλη ομάδα να σουτάρουν περισσότερες βολές από ολόκληρη την ομάδα μας.» - μετά από ένα παιχνίδι με το Cleveland στο οποίο τα αστέρια των Cavaliers LeBron James και Zydrunas Ilgauskas σούταραν περισσότερες βολές από ότι όλοι οι παίκτες των Bulls μαζί.»
  • Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο το 2003 πως μπορεί ο Eddy Curry να βελτιώσει τα rebounds του, o Skiles αποκρίθηκε: «Πηδώντας». 

 Tα στατιστικά του σαν προπονητής

Team Year G W L W–L% Finish PG PW PL PW–L% Result
PHX 1999–00  62 40 22 .645 3rd in Pacific  9 4 5 .444 Lost in Conf. Semifinals
PHX 2000–01 82 51 31 .622 3rd in Pacific  4 1 3 .250 Lost in First Round
PHX 2001–02 51 25 26 .490 (fired)  —
CHI 2003–04 66 19 47 .288 8th in Central  — Missed Playoffs
CHI 2004–05 82 47 35 .573 2nd in Central  6 2 4 .333 Lost in First Round
CHI 2005–06 82 41 41 .500 4th in Central  6 2 4 .333 Lost in First Round
CHI 2006–07 82 49 33 .598 3rd in Central 10 6 4 .600 Lost in Conf. Semifinals
CHI 2007–08 25 9 16 .360 (fired)
MIL 2008–09 82 34 48 .415 5th in Central Missed Playoffs
MIL 2009–10 82 46 36 .555 2nd in Central  7 3 4 .429 Lost in First Round
MIL 2010–11 82 35 47 .427 3rd in Central Missed Playoffs
MIL 2011–12 66 31 35 .470 3rd in Central Missed Playoffs
MIL 2012–13 32 16 16 .500 (resigned)
Career
876 443 433 .506
42 18 24 .429


 Τα στατιστικά του σαν παίχτης

YEAR Team Games Pts FT % FG % 3PM 3-pt % Reb. Trn Ast St Blk Min.
1983 MSU 30 12.5 .831 .493 25 .50 2.1 3.9 4.9 1.1 0.0 34.1
1984 MSU 28 14.5 .832 .48 - - 2.2 4.1 4.6 1.4 0.0 35.1
1985 MSU 29 17.7 .789 .505 - - 3.2 3.7 5.8 1.7 0.0 38.2
1986 MSU 31 27.4 .90 .554 - - 4.4 3.3 6.5 1.7 0.0 37.8
83-86 College Career 118 18.2 .850 .516 - - 3.0 3.3 5.5 1.5 0.0 36.3
1987 Milwaukee 13 3.8 .833 .290 3 .214 2.0 1.6 3.5 0.4 0.1 15.8
1988 Indiana 51 4.4 .833 .411 6 .300 1.3 1.5 3.5 0.4 0.1 14.9
1989 Indiana 80 6.8 .903 .448 20 .267 1.9 2.2 4.9 0.8 0.0 19.6
1990 Orlando 70 7.7 .874 .409 52 .394 2.3 1.3 4.8 0.5 0.1 20.9
1991 Orlando 79 17.2 .902 .445 93 .408 3.4 3.2 8.4 1.1 0.1 34.4
1992 Orlando 75 14.1 .895 .414 91 .364 2.7 3.1 7.3 1.0 0.1 31.7
1993 Orlando 78 15.4 .892 .467 80 .340 3.7 3.4 9.4 1.1 0.0 39.6
1994 Orlando 82 9.9 .878 .429 68 .412 2.3 2.4 6.1 0.6 0.0 28.1
1995 Washington 62 13.0 .886 .445 96 .421 2.6 2.8 7.3 1.1 0.1 33.5
1996 Philadelphia 10 6.3 .800 .351 15 .441 1.6 1.6 3.8 0.7 0.0 23.6
87-96 NBA Career 600 11.1 .889 .435 524 .379 2.5 2.5 6.5 0.8 0.0 28.0
1997 ΠΑΟΚ 17 13.76 .769 .475 26 .388 2.41 2.76 3.29 0.82 0.12 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου