Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τσέκος VS Καλλές


Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα στήλη με τίτλο "Τότε vs Τώρα", προσπαθώντας να συνδέσουμε και να συγκρίνουμε κατά κάποιο τρόπο τα αστέρια του παρελθόντος με τα σημερινά..Δύσκολο ε? Θα μου πείς ποια σημερινά αστέρια και τι να συγκρίνεις όταν οι καλύτεροι τωρινοί μας παίχτες ίσως να ήταν απλά συμπληρωματικοί στη χρυσή δεκαετία του '90. Εντάξει άλλο μπάσκετ παιζόταν τότε, άλλο τώρα. Διαφορετικά και τα οικονομικά μεγέθη βέβαια, με τον Τσέκο μόνο να παίρνει όσα στοιχίζει σήμερα όλη η ομάδα!

Οι καταστάσεις λοιπόν άλλαξαν, το πάλαι ποτέ καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης έχει υποβαθμιστεί τα μάλα, ενώ πλέον δε βλέπουμε και τους τεράστιους αστέρες που ερχόταν τότε στη χώρα μας. Καταραμένη φτώχεια θα μου πείτε, γενικό το κακό, καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και ο αθλητισμός και πλέον αντί του Λέβινγκστον και του Σκάιλς έρχεται ο Χάτσερ και ο Στίγγερς..

Παρόλα αυτά θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια μονομαχία. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μονομαχία γιγάντων μεταξύ 2 παιχτών που όλοι τους συγκρίνουν και τους παρομοιάζουν λέγοντας π.χ "Καλλές, ο νέος Τσέκος", "Τσέκος, ο Καλλές των '90's" και άλλα πολλά τέτοια..Είναι όμως έτσι? Για πάμε να δούμε...

ΣΟΥΤ

Χρήστος Τσέκος


Μιλάμε για σούτ με πρόσωπο προς το καλάθι. Δε ξέρω αν το θυμάσαι (ή αν το πιστεύεις κιόλας), αλλά ο Χρηστάρας διέθετε ένα αξιοπρεπέστατο (τηρουμένων των αναλογιών για τα κυβικά του) σουτάκι από τα 3-4 μέτρα, το οποίο και τολμούσε κιόλας, και μάλιστα πολλές φορές με επιτυχία! Κάποιες φορές, τον έβλεπες να επιχειρεί και από λίγο πιο μακριά, πράγμα που αποδεικνύει πως είχε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και δεν περιοριζόταν μόνο σε ρόλους σώμα με σώμα μέσα στη ρακέτα.

Βαθμολογία: 3/5


Νίκος Καλλές 


Δεν πρόκειται να τον δείς να σουτάρει ΠΟΤΕ (μη ψαρώνεις από τη φωτογραφία)! Ακόμα κι αν του φωνάξουν από τον πάγκο "It's a bomb, it's a bomb!" και το χρονόμετρο της επίθεσης είναι τα δευτερόλεπτα που απομένουν για την έκρηξη! Έχει το γνώθι σαυτόν ρε παιδί μου το παλουκάρι, δε θέλει να γίνει ο "νέος Ρεντζιάς", αρκείται στην ταμπέλα του Τσέκου που του έχουν κολλήσει. Βέβαια, πρέπει και να του αναγνωρίσουμε ότι φέτος έχει βελτιωθεί αρκετά στις ελεύθερες βολές, οπότε δε θα ήταν κακό να πιάσει τους αντιπάλους του στον ύπνο κι εκεί που δε το περιμένουν να ρίχνει και κανένα σουτάκι, προσθέτοντας έτσι ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των κινήσεων του...λέμε τώρα!

Βαθμολογία: 1/5


Παιχνίδι με πλάτη

Χρήστος Τσέκος


Χρησιμοποιώντας τον τεράστιο όγκο του έπαιρνε θέση όσο πιο κοντά στο καλάθι γινόταν και συνήθως άφηνε τη μπάλα με ένα hook, τη γνωστή σε όλους μας ραβέρσα της εποχής εκείνης. Σχετικά άτεχνος και ατζαμής όμως, δεν ήταν όσο αποτελεσματικός θα μπορούσε με βάση τα 211 εκατοστά του και το μεγάλο του κορμί. Θα μπορούσε να παίζει πιο δυνατά και να κερδίζει αρκετές μάχες κάτω από το καλάθι. Ήταν δηλαδή λίγο σοφτ για τα κυβικά του και δε χρησιμοποιούσε όπως θα έπρεπε τον όγκο του. Γι'αυτό...

Βαθμολογία: 2/5


Νίκος Καλλές 


Προσπαθεί κι αυτός να τελειώνει τις φάσεις με hook, αλλά έχει μείνει στην προσπάθεια..Έχουμε δεί ακόμα και airball από τον Νικόλα στα 2 μέτρα και γενικά αποφεύγει και ο ίδιος, αλλά και οι συμπαίκτες του, να βγαίνει ένας με έναν με πλάτη προς το καλάθι. Παρά το ίδιο ύψος του με τον Τσέκο (2.11), τον έχουμε δεί αρκετές φορές να δέχεται τάπες εξαιτίας του ότι δε τοποθετεί σωστά το σώμα του και είναι αρκετά νωθρός. Θα τον δείς κυρίως σε pick 'n' roll φάσεις, τις οποίες έχει δουλέψει καλύτερα και είναι πιο αποτελεσματικός.

Βαθμολογία: 1/5 


Άμυνα 

Χρήστος Τσέκος


Παίχτης των ειδικών αποστολών, πραγματικός ογκόλιθος στην άμυνα, έχει κληθεί άπειρες φορές στην καριέρα του να τα βάλει με πραγματικά θηρία, αλλά και σέντερ-αστέρια των αντίπαλων ομάδων. Μπορεί να υστερούσε σε αθλητικά προσόντα έναντι πιο γρήγορων και αλτικών αντιπάλων, αλλά το μπάσκετ τότε ήταν διαφορετικό και δεν υπήρχαν και πολλά αθλητικά 5άρια όπως τώρα. Μοναδικό μειονέκτημα του το γεγονός ότι ήταν επιρρεπής στα φάουλ.

Λέγεται ότι ο μόνος λόγος που τον επέλεξε ο Ίβκοβιτς ήταν για να μαρκάρει τον Σαμπόνις της Ρεάλ Μαδρίτης την οποία θεωρούσαμε ότι θα βρούμε αντιμέτωπη στον μεγάλο τελικό του Πρωταθλητριών. Τελικά τη ζημιά μας την έκανε ο Ρουσκόνι, για τον οποίο επίσης προοριζόταν ο Χρηστάρας για να τον περιορίσει, μιας και ήταν στα κυβικά του. Λίγες όμως μέρες πριν το φάιναλ-4 τραυματίζεται σε τροχαίο ατύχημα με τον μύθο να λέει πως ο Ίβκοβιτς εκνευρισμένος του είπε "για ένα ματς σε πήραμε και πήγες και τράκαρες!"

Βαθμολογία: 4/5


Νίκος Καλλές


Προσπαθεί..Να πούμε ότι δε προσπαθεί θα πούμε ψέμματα. Αλλά δε μπορεί..Όλα είναι θέμα συγκέντρωσης και ο Νικόλας δείχνει πολλές φορές να τη χάνει, με αποτέλεσμα να τα ακούει από τον Σούλη. Θα τον δείς πολλές φορές να κάνει χαζά (και σκληρά φάουλ), να "τρώει" προσποιήσεις, αλλά και εύκολα καλάθια..

Βαθμολογία: 2/5


Δημοφιλία

Χρήστος Τσέκος


Θα είναι για πάντα ο Χρηστάρας μας! Ο αληταράς μας! Ένα ολόκληρο γήπεδο ξεσηκωνόταν κάθε φορά που πετύχαινε καλάθι. Ο άνθρωπας είχε ολόκληρο σύνθημα για πάρτη του και άλλα πόσα που πάντα κατέληγαν σε αυτόν! Στη δε κατάληξη τους, με το γνωστό "κι όλο το γήπεδο κοιτά...(ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ)...τον Τσέκο τον αληταρά!" το αμπαλαέα που γινόταν ήταν μεγαλύτερο κι από το "Αμπαλαεα-εα-ο...γαμώ τον Ολυμπιακό!" Το "Τσέκο αλήτη, γάμα τους το σπίτι!" δονούσε συχνά πυκνά το Παλέ. Ε, θέλετε κι άλλα?

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και τώρα στη σχετική ψηφοφορία για τον "δημοφιλέστερο παίχτη όλων των εποχών" κατέλαβε την 4η θέση μπροστά από μεγαθήρια όπως οι Μπάρλοου, Σάβιτς, Μπέρι και Λέβινγκστον και πίσω μόνο από τα τοτέμ του συλλόγου Μπάνε, Πέτζα και Κόρφα!

Βαθμολογία: 5/5


Νίκος Καλλές


Εντάξει, έχει τύχει και σε περίοδο που η δημοτικότητα του αθλήματος έχει πέσει στα Τάρταρα. Αλλά το μοναδικό σύνθημα που μπορεί να φωνάξουν για πάρτη του αυτοί οι 300 που πηγαίνουν ακόμα γήπεδο είναι το "Κρίμα τα νιάτα κι η τσαχπινιά, κρίμα το μπόι σου Καλλέ!"

Βαθμολογία: 1/5


Τελικό Σκορ

Χρήστος Τσέκος: 14/20

Νίκος Καλλές: 5/20



Συμπέρασμα

Νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Λάθος μας να συγκρίνουμε έναν αθλητή που ήταν επί 4 συναπτά έτη (1990-94) διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, αγωνιζόμενος στο υψηλότερο συλλογικό επίπεδο και στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης με έναν άλλον που απλά τυχαίνει να παίζει στην ομάδα μας εξαιτίας της κακής της οικονομικής κατάστασης και του υποβαθμισμένου πρωταθλήματος. Εντάξει, δεν είπαμε ότι ο Χρήστος Τσέκος έγινε ξαφνικά ο υπερπαίχτης, ρολίστας ήταν ο άνθρωπος, αλλά σκεφτείτε τι παίχτες είχε να ανταγωνιστεί. Από την άλλη ο Καλλές στα 4 χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα μας, δεν έχει παρουσιάσει καμία σοβαρή βελτίωση παρά τις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί. Οπότε νικητής και πανηγυρικά ανακηρύσσεται ο...

                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΚΟΣ!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου