Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ζόραν, ο Βράχος

Του Iznogoud

Το καλοκαίρι του 1993 ήταν από τα πλέον δυσκολα για την ομάδα που λίγους μήνες πριν είχε θαμπώσει την Ευρώπη με το ασύλληπτο μπάσκετ που έπαιξε για σχεδόν 5 μήνες. Aλλά επειδή από όσο ψηλότερα πέφτεις τόσο πιο πολύ κρότο κάνεις, το πατατράκ που υπέστη μέσα σε βαριά βαριά, ένα μήνα (και 6 παιχνίδια) έκανε μπαμ. Ήττα από βάζελο για το κύπελλο, ήττα από Μπενετόν στο σιχαμένο εκείνο ματς, και ήττες από γαύρο στα play offs. Η ομάδα αποδυναμώνεται κάτω από τα καλάθια, αφού εκτός των Μπάρλοου και Λεβινγκστον, αποχωρούν και οι Κουκλακης, Φιλιππου και η απόκτηση ποιοτικών ψηλών, είναι επιτακτική ανάγκη.

Η μετάβαση στην εποχή Λάκη Οικονομιδη, μετά από μια δεκαετία σχεδόν με τον Νίκο Βεζυρτζη στο τιμόνι, και η φημολογία πως ο νέος πρόεδρος το φυσάει το χρήμα (και ότι αυτός και ο Μαντάς τα χώνανε τόσα χρόνια) έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στους φίλαθλους, που ούτως ή άλλως έχουμε συνηθίσει στα μεγάλα ονόματα ξένων όλα αυτά τα χρόνια. Η πρώτη κίνηση λοιπόν είναι προσωπικό βέτο του 'Iβκοβιτς.


O Zόραν Σάβιτς, πρωταθλητής Ευρώπης το '90 και το '91 με την Γιουγκοπλαστικα (και Ποπ 84)


                         (εδώ, ο τελικός του Παρισιού, όπου ο Zόκι είναι απλά συγκλονιστικός!)

Έρχεται από την Μπαρτσελόνα για να καλύψει την θέση του σέντερ και φυσικά η γκρίνια δίνει και παίρνει. Καλομαθημένοι από τη φύση μας, μας χάλασε η επιλογή του Σέρβου (γεννημένου στη Ζένιτσα της Βοσνίας το 1966) εργάτη, καθώς βάναμε με το μυαλό μας πως ο κροίσος Λάκης θα μας έφερνε από Καρλ Μαλόουν και πάνω..Και το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν και το πλέον ιδανικό..

Ο Σάβιτς δυσκολεύεται χαρακτηριστικά να σκοράρει από την προσωπική, ο Πανιώνιος του Έντι Στόουκς μας κάνει μια χαψιά τις πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα δεν ικανοποιεί ούτε καν στα παιχνίδια των ομίλων του Κόρατς, η γκρίνια δίνει και παίρνει για τον ξυλοκόπο, ο Συρίγος στα λιβελογραφήματα του επιτάσσει την άμεση αντικατάσταση του και ευτυχώς ο Ντούντα, κλασσικό αγύριστο κεφάλι, τους γράφει όλους στα @@ του, τον κρατάει, τον πιστεύει και δικαιώνεται!

                                         Εικόνα

Σκοράρει 20 πόντους και μαζεύει 16 ριμπάουντ σε ένα νικηφόρο ντέρμπυ με τον Άρη και προσθέτει άλλους 12π μαζί με 20 ριμπάουντ την επόμενη αγωνιστική με τον Ολυμπιακό και δεν γυρίζει ποτέ ξανά πίσω. Το πρωτάθλημα της Α1 είναι, όπως διατείνεται ο ΕΣΑΚΕ, αν όχι το καλύτερο της Ευρώπης, σίγουρα ένα από τα πιο γκλαμουρατα και ο Ζόκι κάθε εβδομάδα με τα 206cm του τα βάζει με θηρία. Βράνκοβιτς, Τάρπλεϊ, μέχρι και το Περιστέρι έχει στις τάξεις του έναν τρομερό ξένο, τον μεγάλο Όντι Νόρις, πρώην Μπαρτσελόνα κι αυτός, άλλοτε συμπαίκτης με τον Ζόρανε.

Ο Σέρβος, γεννημένος μαχητής, βγαίνει νικητής στις περισσότερες μονομαχίες, όμως το σημαντικό είναι πως η κερκίδα βλέπει έναν τύπο, ένα βήμα από το να κάνει πράξη αυτό το ελεεινό κλισέ των αθλητών όλων των ομαδικών σπορτς "να πεθάνουμε στο γήπεδο" και ταυτίζεται μαζί του. Σύντομα, η κερκίδα θα καταλάβει, πως δεν έχουμε να κάνουμε με έναν απλώς μαχητή, αλλά με έναν πανέξυπνο σέντερ, έναν παίκτη που γνώριζε τα μυστικά του αθλήματος όσο λίγοι κοντοί ή ψηλοί.

                          ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ-ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ-20

H ΕΡΤ προχωρεί σε μια ακόμα καινοτομία και τοποθετεί μικρόφωνα κάτω από τις μπασκετες και έτσι το αααργκχχ του Ζόκι, σε σχεδόν κάθε άμυνα, γίνεται προσωπικό αγαπημένο soundtrack. Ο τρόπος με τον οποίο κέρδιζε τα επιθετικά φαουλ από τον δύσμοιρο αντίπαλο του, βάζοντας το χέρι του πάντα εκεί που έπρεπε, διδάσκονταν για χρόνια σε σεμινάρια. Απαλλαγμένοι από το άγχος του βρε μήπως είναι παλτό τελικά και πεπεισμένοι πως ο Συρίγος βλέπει τόσο μπάσκετ, όσο κι ο Ray Charles, βλέπουμε πιο ελευθέρα και παρατηρούμε όλο και καλύτερα πια το παιχνίδι του. Το πιβοτ του, που σε κάνει να νομίζεις πως έχει κάνει βήματα (ορκίζεσαι πως έχει κάνει βήματα) δεν το έχω ξαναδεί στην Ευρώπη από κανέναν.


Το κύπελλο Κόρατς, φέρει τη σφραγίδα του Μπάνε, αλλά ήταν η συγκλονιστική εμφάνιση του Ζόκι στον α' ημιτελικό με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη που έβγαλε όλο το ημίχρονο με 4 φάουλ (και όχι μόνο αυτό, αλλά ο φουκαράς ο Στόουκς που έκλεισε το πρώτο μέρος με μόλις ένα, ήταν κι αυτός που αποβλήθηκε τελικά!), που μας έστειλε εκεί.


Σε ένα ματς με τον Απόλλωνα στην Πάτρα, λίγο πριν τελειώσει η σεζόν, ο Σάβιτς εμπλέκεται σε μανούρες με τους γηπεδούχους και ο αθλητικός δικαστής Πουλάκος, του ρίχνει 4 αγωνιστικές..! ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ, ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ, ΤΟΝ Π**ΣΤΗ ΤΟΝ ΠΟΥΛΑΚΟ δονεί το Παλέ στα πρώτα παιχνίδια των play offs με τον συμπολίτη κι ενώ η φημολογία οργιάζει πως ο ΠΑΟΚ θα κάτσει να χάσει ένα ματς, για να εκτίσει μια  επιπλέον αγωνιστική ο εκ των MVP της χρονιάς.

Τελικά, ούτε στον Τσέκο μπόρεσε να αντισταθεί ο Άρης και χάνει με 30 πόντους από κάθε παιχνίδι. Στο ένα μάλιστα, ο αληταράς εχει 12π, με 6/6 δίποντα!!! Ο 5ος ημιτελικός, σε μια σειρά έδρας με τον Παναθηναϊκό στο Παλέ, είναι ένα σόου του Ζόκι, που κάνει πλάκα στον κατα 11cm ψηλότερο του Βράνκοβιτς και το κερασάκι στην τούρτα είναι το τρίποντο που σκοράρει 1' πριν το φινάλε.


Ο ΠΑΟΚ εκείνος δεν γινόταν να χάσει το πρωτάθλημα κι όμως όπως αναφέρω πιο πάνω, το έχασε. Το καλοκαίρι που έρχεται, φέρνει νέες αλλαγές στην ομάδα: ο Σούλης δεν ανανεώνει, τη θέση του παίρνει ο Σάκοτα, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην Ευρωλίγκα και δεν θα εχει μαζι του τον Τρούθ, ο οποίος συνεχίζει πια στον Ηρακλή. Αντ' αυτού έρχεται ο αστείος Λάμπλεϊ και η χρονιά παραλίγο να χαθεί Σεπτέμβριο μήνα στα προκριματικά με την Χάποελ. Τέλος καλό όλα καλά, σε ένα απίστευτο τρίλεπτο, που μίλησε ο νόμος του Παλέ και από το -3 (και το +13 που χρειαζόμασταν για την πρόκριση) ο Σάβιτς with a little help of Γιαννούλης πετυχαίνουν το +16.

                        ΠΑΟΚ-ΠΑΓΚΡΑΤΙ-4

Ο Λάμπλεϊ φεύγει, ο Μουστάφ έρχεται και ο Πέτζα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής μόνο στην Ευρώπη. Πρώτη αγωνιστική στο Γιάντ Ελιάου και το μεγάλο διπλό (για το οποίο κάναμε ειδικό αφιέρωμα προχτές) γεννάει μεγάλες προσδοκίες. Ένας σοβαρός τραυματισμός του Μουστάφ (στην τσέπη) όμως, οι συνεχείς ενοχλήσεις του Μπάνε από την κατεστραμμένη του μέση, μαζί με τη μηδαμινή βοήθεια από τον πάγκο, και ο Σάβιτς κρατάει μόνος του όλο το οικοδόμημα, που κραδαίνει επικίνδυνα και πρωτοφανεστατα για μας που δεν ήμασταν μαθημένοι σε γκέλες.

Σε ένα ματς με τη Ρεάλ στο Παλέ, ο Σάβιτς, κόντρα στο θαύμα της φύσης, Άρβιντας Σαμπόνις, κάνει τους ανθρώπους της βασίλισσας να σιγουρευτούν πως αυτός θα είναι ο αντικαταστάτης του Σάμπα, όταν στο τέλος της σεζόν ο λιθουανος θα πάει στο ΝΒΑ. Προπονητές πια αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, τον Μουστάφ αλλάζει ο Μπούλαρντ (που τριάρι δεν ήταν, τεσσάρι δεν ήταν) και η ομάδα πάει στο φαϊναλ φορ της Λαμίας καταδικασμένη να πάρει την κούπα, δεν γινόταν αλλιώς.

                          Εικόνα

Σκοράρει 21π στον τελικό με τον Πανιώνιο και για δεύτερη φορά στην καριέρα του χάνει στα σημεία τον τίτλο του MVP. Πριν 4 χρόνια στο Παρίσι, όλοι αυτόν θυμούνται σαν πολυτιμότερο, αλλά το όνομα του Κούκοτς είναι πιο βαρύ. Μια από τα ίδια και στην Λαμία, αφού τώρα ήταν ο Μπάνε.

                                                Εικόνα

(Τελικά, θα κερδίσει την προσωπική διάκριση το 1998, σαν παίκτης της Κίντερ Μπολόνια σε φαϊναλ φορ της ευρωλίγκας). Η χρονιά, κλείνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Βασίλης Οικονομίδης καταφέρεται εναντίον του πριν από τους μικρούς τελικούς με τον Ηρακλή και ο Σάβιτς, αν και με κρύα καρδιά, δίνει πάλι ότι έχει και δεν έχει για την ομάδα. Δεν είναι αρκετό, η γριά ήταν και κωλόφαρδη συν τοις άλλοις και χάνεται η πρόκριση στην Ευρωλίγκα, στην οποία θα παίξει φυσικά ο ίδιος σαν παίκτης της Ρεάλ. Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα για το ματς με τον Ολυμπιακό δηλώνει πως: αυτό το παιχνίδι θέλω να το κερδίσω και να το αφιερώσω στον κόσμο του ΠΑΟΚ, γιατί ξέρω τι αντιπροσωπεύει γι' αυτούς αυτό το σωματείο.

Όταν μιλάμε για Ζόραν Σάβιτς, μιλάμε αναλογικά για Πάμπλο Γκαρσία. Ήρθε ξένος, έγινε δικός μας, πωρώθηκε με τον λαό και μετατράπηκε σε ΠΑΟΚτσακι. Μας τίμησε με την παρουσία του εδώ, ήταν πολύ μεγάλος, τεράστιος παίκτης, έκανε μόνο φίλους και ήμασταν πολύ τυχεροί που τον είδαμε με τη φανέλα της αγαπημένης μας ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου