Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Νικολαϊδης vs Τσόχλας
















                         
Toυ Δ.Α

Play maker, το μυαλό της ομάδας. Ο κατευθυντήριος μοχλός, γενικά αυτός που εφαρμόζει και περνάνε από τα χέρια του όλα τα συστήματα μιας ομάδας. Τα παλιότερα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετούς σπουδαίους παίκτες να περνάνε από αυτήν την θέση έχοντας μπροστά τους να οργανώσουν μια πληρέστερη ομάδα.

Από τον αγαπημένο μας πάντα συμπαθή Τεν-Τεν, τον αθόρυβο αλλά πάντα ουσιαστικό Νίκο Μπουντούρη, τον Ιταλό εραστή Κολντεμπέλα, τον δεινό σκόρερ Άγγελο Κορωνιό μέχρι το όνομα του NBA Scott Skiles και τον τελευταίο μεγάλο που κάλυψε τη επάξια τη θέση, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς. Φυσικά και δεν ήταν μόνο αυτοί, είχαν και τις ρεζέρβες τους, αυτούς που τους ξεκούραζαν και έπαιρναν με τη σειρά τους την ομάδα από το χέρι για να την κατευθύνουν, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού ή σε ειδικές αποστολές (άμυνα ή ταχύτητα) έπαιρναν περισσότερο χρόνο.

Ένας τέτοιος play maker ήταν ο Σωτήρης Νικολαΐδης. Σκυλί σε άμυνα και οργάνωση, αθλητικός αλλά όχι και το πρώτο μπόι (1,85), ήταν στην ομάδα αναπληρωματικός, κάποιες φορές μάλιστα και τρίτος play maker. Ένα παιδί που είχε δουλέψει πάρα πολύ στην καριέρα του, δασκαλεύτηκε από σπουδαίους συμπαίκτες ενώ προσωπικά πιστεύω (όχι μόνο εγώ) ότι αδικήθηκε, ειδικά στο θέμα Εθνική ομάδα (κάτι Καλαϊτζήδες, κάτι Βετούλες έπαιξαν, ο Σώτος γιατί δεν επιλέχθηκε?).

Στην σημερινή εποχή που ένας καλαθοσφαιριστής πρέπει να είναι καλός σε πολλούς τομείς, γνωρίσαμε στην Ελλάδα τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά που εξέλιξαν την θέση του play maker, προσφέροντας άμυνα, πάρα πολλές ασσίστ, κοψίματα ακόμα και παιχνίδι με πλάτη. Στην ομάδα μας τώρα έχουμε ένα κολλεγιόπαιδο τον D.J. Cooper ο οποίος επιθετικά είναι σπουδαίος, αλλά εφόσον μιλάμε για αναπληρωματικούς play maker ποιός είναι το back up του Cooper? Ο πατέρ...εεε ο Απόλλων Τσόχλας.

Προερχόμενος από τον ΑΓΟΡ και ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών ήρθε πέρυσι στον ΠΑΟΚ φέρνοντας μαζί την πλούσια γενιάδα του, στην οποία έριχνε λίπασμα, με την φήμη του καλού σουτέρ και του αξιόλογου play maker. Μέχρι τώρα η απόδοση του δεν δικαιολόγησε την φήμη του και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της χρονιάς. Φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για χρονιά προσαρμογής διότι είναι σε ώριμη ηλικία.

Στο τελευταίο "Τότε Vs Τώρα" οι νέοι με τον Μπόγρη μείωσαν σε 3-1 (θα αναφερθώ ξανά σε αυτό στο τέλος διότι άκουσα πολλά για την εξής μονομαχία). Να δούμε όμως τι θα συμβεί σε αυτήν την κοκορομαχία. Θα κερδίσει ο Σώτος αυξάνοντας το σκορ των παλιών ή ο Τσόχλας με την πλούσια γενιάδα του?

Πάμε λοιπόν!!

ΣΟΥΤ

Σωτήρης Νικολαΐδης


Δεν τον έβλεπες να σουτάρει συχνά, συνήθως πετύχαινε τους πόντους του με διεισδύσεις εκμεταλευόμενος την ταχύτητα του και την δεξιοτεχνική ντρίμπλα του. Δοκίμαζε τρίποντα χωρίς να τραβάει τις προσπαθειές του από τα μαλλιά και είχε καλά ποσοστά. Παίχτης οικονομία όπως θα λέγαμε τώρα, ο Σωτήρης έκανε ότι χρειαζόταν η ομάδα χωρίς να κοιτάει τα ατομικά στατιστικά του.

Βαθμολογία: 3/5

Απόλλων Τσόχλας


Διαθέτει ευθύβολο και αξιόλογο σούτ, ειδικά στα τρίποντα. Βέβαια στην μεγαλύτερη διάρκεια έως τώρα του πρώταθλήματος, ειδικά στις αρχές, ήταν άστοχος. Ευτυχώς το χέρι του ζεστάθηκε στον εντός έδρας αγώνα με τον συμπολίτη , πετυχαίνοντας καθοριστικούς πόντους και ένα τρίποντο από τα 8 μέτρα με δύο αντιπάλους πάνω του. Από τότε έχει βελτιώσει τα ποσοστά του.

Βαθμολογία: 4/5


ΟΡΓΑΝΩΣΗ 

Σωτήρης Νικολαΐδης


Οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε καταξιωμένους play maker και προπονητές ο Σωτήρης ήξερε καλά τον ρόλο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκίνησε και σαν βασικός οδηγόντας την ομάδα σε νίκες. Χαρακτηριστική ήταν η εμφάνιση του στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος 1997/98 εναντίον του γαύρου, όπου ξεκίνησε βασικός και έβγαλε σχεδόν όλο τον αγώνα αλάνθαστος οδηγόντας την ομάδα στην νίκη.

Μάλιστα στο τρίποντο που πέτυχε ακούστηκε  για πρώτη (και ίσως τελευταία) φορά η ιαχή "Σώτος, Σώτος" με την οποία σείστηκε το Αλεξάνδρειο. Φυσικά πολύ καλή εμφάνιση από πλευράς οργάνωσης είχε και στο final four κυπέλου του 98/99 αλλά και στους τελικούς που αγωνίστηκε με το Μαρούσι, ενώ αξέχαστη θα μείνει και η απόδοση του στο δεύτερο ημιτελικό (και τελευταίο αγώνα μας στο Παλέ) με τον Ολυμπιακό που με την εκπληκτική του απόδοση βοήθησε στο να προκριθεί η ομάδα μας στον τελευταίο της τελικό μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε εκείνο τον αγώνα σηκώθηκε και στους ώμους παιχτών και φιλάθλων μαζί με τον άλλο ήρωα της αναμέτρησης τον Μπαζάρεβιτς!

Βαθμολογία: 4/5


Απόλλων Τσόχλας


Τυπικός play maker οργανωτικά, προσπαθεί να επιβάλλει γρήγορο ρυθμό και παιχνίδι run 'n' gun που έπαιζε συχνά και το Ρέθυμνο. Δυστυχώς όμως για αυτόν το βάρος της φανέλας τον έχει επηρεάσει και κάνει συχνά λάθη, ενώ έχει την εικόνα του αγχωμένου παίκτη. Έχει βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό αλλά δείχνει πως είναι κατάλληλος για μικρομεσσαίες ομάδες και όχι για βαριές φανέλες.

Βαθμολογία: 2/5

ΑΜΥΝΑ

Σωτήρης Νικολαΐδης

Κλέφτης και βδέλλα, κολλούσε πάνω στους αντιπάλους του και πολλές φορές τους έκλεβε το "πορτοφόλι" βγάζοντας την ομάδα στον αιφνιδιασμό. Δεν ήταν και λίγες οι φορές που κυνηγούσε τους αντιπάλους του και προσπαθούσε να τους ταπώσει και φορές που το κατάφερνε. Μοναδικό μειονέκτημα το ύψος του ειδικά όταν είχε να κάνει με ψηλότερους play maker, αν και μέχρι να εμφανιστεί ο Διαμαντίδης κανείς δεν τον είχε ποστάρει.

Βαθμολογία: 4/5


Απόλλων Τσόχλας

 
Τυπικός στην άμυνα, αλλά όχι το φόρτε του. Έχει κυρίως ρόλο παθητικό για να φορτώνεται φάουλ και να ξεκουράζει τον Cooper. Πάντως προσπαθεί αρκετά σε έναν ρόλο που δεν είχε παλιότερα και πετυχαίνει ένα κλέψιμο περίπου ανά αγώνα στα 12 περίπου λεπτά που εμφανίζεται στο γήπεδο.

Βαθμολογία: 2/5


ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ

Σωτήρης Νικολαΐδης


Φιλότιμος παίχτης σε μια ωραία εποχή για την Ελληνική καλαθοσφαίριση, παθιαζόταν από την κερκίδα και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία. Ευτύχησε να πανηγυρίσει το κύπελο του 1999 και να αγαπηθεί από τον κόσμο. Ένας παίχτης που δούλεψε και συνέχισε να δουλεύει μέχρι το τέλος της καριέρας του, με τη λέξη "φιλότιμο" να τον ακολουθεί όπου και να πήγαινε.

Εξαργύρωσε την σκληρή δουλειά με την κλήση του στην Εθνική Ομάδα των Ανδρών στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ '99, άσχετα αν δεν επιλέχτηκε για την διοργάνωση. Μοναδικός του hater (να μιλάμε και μοντέρνα) ο Συρίγος, αλλά σαν σχολιαστής πήρε την εκδίκηση του ο Σώτος όπως είχε αναφερθεί στο Blog. Οπότε για εμάς θα είναι πάντα ο Σωτηράκης ή ο Σώτος έχοντας τον στην καρδιά μας με όλη την τροπαιούχο ομάδα του '99!

Βαθμολογία: 4/5


Απόλλων Τσόχλας



Τον γνωρίζει ο κόσμος που πάει στο Παλατάκι κυρίως λόγω της πλούσιας a la Leonidas γενιάδας του. Σίγουρα θα ανέβαζε την δημοτικότητα του αν δεν άδειαζε το γήπεδο στο ντέρμπυ με τον συμπολίτη, μα δυστυχώς αν πεις Τσόχλας θα σε ρωτήσουν "ποιός Τσόχλας", με επακόλουθη συνέχεια "α αυτός ο μουσάτος?".

Βαθμολογία: 1/5


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σωτήρης Νικολαΐδης: 15/20
Απόλλων Τσόχλας: 9/20


ΓΕΝΙΚΑ

Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη η επικράτηση του Σωτήρη, τόσο σαν ποιότητα παίχτη όσο και σαν περίοδο της ομάδας. Είχε σίγουρα 15 ποιοτικά λεπτά και τώρα. Αυτή τη στιγμή είναι στο προπονητικό τιμ των Τρικάλων μαζί με τον Χρηστάρα τον Τσέκο, δίπλα στον Κώστα Φλεβαράκη.

Τώρα όσον αφορά την τελευταία σύγκριση Ρεντζιά και Μπόγρη. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι εντελώς υποκειμενικά και η σύγκριση έχει να κάνει αναφορικά με την κάθε εποχή, αλλά και με τη διάρκεια του κάθε παίχτη στην ομάδα μας. Φυσικά αν συγκρίνουμε την συνολική καριέρα του Θύμιου και του Μπόγρη το σκορ θα ήταν 100 - 10. Όμως μιλάμε αποκλειστικα για το όσο έμειναν στον ΠΑΟΚ.

Στα 21 του ο Θύμιος έφυγε για την Μπαρτσελόνα σαν έτοιμος παίχτης και εκεί προσπάθησε να αναπτύξει όλες εκείνες τις αρετές που δεν είχε στον ΠΑΟΚ, όπως ήταν η άμυνα (στο Ευρωμπάσκετ του 2003 εξεφάνισε τον Οκούρ στην αναμέτρηση με την Τουρκία που μέχρι τότε είχε κάνει ρεζίλι τον Τσακαλίδη-και τον Ξανθό). Επιπλέον έπαιζε σε μια εποχή που ο ρόλος του σέντερ άλλαζε και μπορούμε να πούμε πως ο Ρεντζιάς λάνσαρε κατά κάποιο τρόπο και τον τύπο του πιο μοντέρνου ψηλού που έβγαινε έξω και σούταρε.

Στα 21 του ο Μπόγρης ήταν υπό την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς αλλά γήπεδο έβλεπε σπάνια διότι μπροστά του είχε Μπατίστ, Μάριτς, Βουγιούκα και Τσαρτσαρή. Παίχτες που μπορούσαν να παίξουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Την εποχή που αγωνίζεται ο Γιώργος υπάρχει και η κατηγορία "σύγχρονο πεντάρι", αθλητικό με μακρινό σουτ. Αν κάποιος είναι παλαιομοδίτικος ψηλός όπως ο Μπόγρης για να σταθεί πρέπει να είναι δυνατός σε επίπεδο Μαρκ Γκασόλ ή Πέκοβιτς ή και Βουγιούκας στα πιο ανθρώπινα επίπεδα.

Στα 24 του ο Μπόγρης είναι στον ΠΑΟΚ βασικός σε ένα παρηκμασμένο, δύο ταχυτήτων, αλλά δυνατό κατά τα άλλα πρωτάθλημα (ας όψονται οι 6 ξένοι και κοινοτικοί συνολικά για κάθε ομάδα) και στέκεται αξιοπρεπώς.

Στα 24 του ο Θύμιος αν δεν είχε οψιόν θα είχε φύγει για το ΝΒΑ μιας και τότε ήταν πιο έτοιμος και φορμαρισμένος από ποτέ (οι εκπληκτικές εμφανίσεις του στο eurobasket του 2001 το έδειχναν καθαρά), σώζοντας την καριέρα του και τα γόνατα του (πιο προχωρημένη η ασφάλεια των παιχτών τότε και τώρα στο ΝΒΑ).

Γενικά η καριέρα του Θύμιου ήταν πετυχημένη άσχετα τι μπορεί κατά καιρούς να έχει υποθεί. Όμως το ξαναλέω δεν συγκρίνουμε καριέρες, αλλά τον καιρό που διετέλεσαν παίκτες του ΠΑΟΚ. Όσο άδικο μπορεί να φαντάζει ένα αποτέλεσμα σύγκρισης για έναν παλιό παίχτη τόσο άδικο είναι και για έναν νέο εφόσον οι εποχές διαφέρουν. Δυστυχώς μηχανή του χρόνου δεν έχουμε.

Οπότε περιοριζόμαστε σε ότι έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα μας συγκρίνοντας με βάση κάποιες παραμέτρους και φυσικά...στέλνοντας την αγάπη μας στους παίκτες του ΠΑΟΚ μας παλιούς και νέους! Καλό μήνα αλάνια και καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου