Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Συνθήματα

Υπήρχαν κάποιες εποχές που οι φίλαθλοι έβγαζαν ευρηματικά συνθήματα γεμάτα χιούμορ και με ωραία καζούρα προς τον αντίπαλο. Συνθήματα που πολλές φορές σκαρφιζόταν εκείνη την ώρα σαν απάντηση προς τους απέναντι και που έκαναν μέχρι και τους ίδιους τους παίχτες να γελάνε. Συνθήματα χωρίς ναρκωτικά και μαστούρες, με μοναδική "μαγκιά" το μυαλό και την ατάκα που αποστόμωναν τον αντίπαλο.


Τόσο πολύ άραγε έχουμε αλλάξει σαν λαός που δε μπορούμε να παραβρεθούμε ούτε 200 άτομα σε έναν αγώνα χάντμπολ χωρίς να έχουμε αιματοχυσίες και βανδαλισμούς, όταν πριν κάποια χρόνια καθόμασταν δίπλα δίπλα σε ένα κατάμεστο Παλέ σε αγώνες μάλιστα που κρινόταν και ο τίτλος?

Τόσο απολίτιστοι γίναμε στο πέρασμα των χρόνων που δε μπορούμε να διοργανώσουμε ούτε ένα φάιναλ-4 χωρίς να καταστρέψουμε μια πόλη και να θρηνήσουμε θύματα, όταν βλέπεις ακόμα και τους Τούρκους, που τους θεωρούμε υποδεέστερους σε παιδεία, να φτιάχνουν γιορτές με 8 (!) μάλιστα ομάδες χωρίς να γίνεται το παραμικρό..? Ας μη πάμε στην εποχή των πατεράδων μας που πηγαίναν όλοι μαζί ΠΑΟΚτσήδες, Αρειανοί, Ηρακληδείς να δούνε τον μεγάλο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70, την πολύ καλή ομάδα που είχε ο Άρης και τον μεγάλο Χατζηπαναγή του Ηρακλή...

Πάμε στα 80's που είναι και η αγαπημένη μας δεκαετία. Και φυσικά θα μιλήσουμε για μπάσκετ. Το δημοφιλέστερο άλλωστε άθλημα στη χώρα μας την εποχή εκείνη. Με τον φανατισμό στα ύψη, την κόντρα με τον Άρη να έχει αναχθεί σε γεγονός όλης της χώρας και την έχθρα με την Αθήνα να ακολουθεί λίγα χρόνια αργότερα κι όμως...Οπαδοί του Ολυμπιακού ερχόταν μέσα στο Παλέ (και μάλιστα στον αγώνα απόλυτου μίσους με τον Φασούλα στα ερυθρόλευκα!), δικοί μας κατά μιλιούνια με τεράστιες εκδρομές στο ΣΕΦ (χαρακτηριστικότερη αυτή της σεζόν 93-94) κ.ο.κ αντίστοιχα με όλες τις ομάδες και όλα ήταν καλά!

Τα παιχνίδια, βέβαια, με τον Άρη όπου η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο και επί σειρά ετών κρινόταν ο τίτλος στα τελευταία δευτερόλεπτα και όμως οι οπαδοί καθόταν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας. Που να γίνει κάτι τέτοιο τώρα...Είπαμε ούτε στο Χάντμπολ!

Εντάξει δε λέω, και "ψιλές" έπεφταν τότε και εμετικά συνθήματα είχαμε (ούτε θέλω να θυμάμαι τα τραγικά που φώναζαν οι δικοί μας για τη συγχωρεμένη τη Τζένη του Γκάλη), αλλά όλα αυτά φαντάζουν πταίσματα μπροστά στα σημερινά αίσχη και χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι από εμάς τα θυμόμαστε με ρομαντισμό και νοσταλγία..

Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε μερικά εξ' αυτών, άλλα χιουμοριστικά, άλλα έξυπνα, άλλα υβριστικά (εντάξει είπαμε καλός ο ρομαντισμός και η αθωότητα, αλλά γήπεδο χωρίς μπινελίκι δε γίνεται!) και άλλα διαχρονικά που άντεξαν στον χρόνο!
  • "Καλώς τον Κοκκολάκη το πιο ψηλό πουστράκι..Καλώς τον Κορωναίο τον Άγγελο τον νέο!" Όπου "Άγγελος" πολυσυζητημένη ταινία της εποχής (1982) με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Μανιάτη στον ρόλο ενός ομοφυλόφιλου.
  • "Στηβ Στηβ, τα μπούτια σου Στηβ..!" Για τα χοντρά και γυμνασμένα μπουτάκια του Στηβ Γιατζόγλου!
  • "Ρήγα γαμιέται η μάνα σου...για να ξεκουραστεί η μάνα του Δουβή!" Σε ένα απίστευτο ρεσιτάλ ετυμολογίας από τους οπαδούς μας, οι οποίοι στο ντέρμπι πρωταθλήματος απέναντι στον Άρη στις 22 Μαρτίου 1986, βρίζουν εν χορώ τον διαιτητή Σταύρο Δουβή με το γνωστό "Δουβή γαμιέται η μάνα σου", εξαγριωμένοι με τις διαιτητικές του αποφάσεις. Ο Δουβής απειλεί πως θα διακόψει το παιχνίδι, οι οπαδοί μας κάνουν για λίγο παύση και καταπιάνονται προσωρινά με τον Ρήγα, αλλά μόνο για λόγους..ανάπαυσης! Τελικά δε τη γλιτώνουμε και ο Δουβής διακόπτει οριστικά το παιχνίδι (κάτι που έκανε συχνά εκείνο τον καιρό!)

  • "Δουβή γερά και σε καλή μεριά!"
  • "Κι εσύ Γιαννάκη παλιοπουσταρά κι εσύ Γκάλη είσαι καρναβάλι" σε παράφραση του "Κι εσύ Γιαννάκη πάρ'τους τα μυαλά κι εσύ Γκάλη πάρ'τους το κεφάλι".
  • "Ντου ντου ντου ντου ντου ντου..πως γαμάει ο Μακαντού" σε παράφραση του παραδοσιακού άσματος "Η Γερακίνα" και στα πλαίσια της καζούρας προς τους αρειανούς μετά το κάζο στο Μιλάνο από την Τρέισερ και τον αποκλεισμό τους από το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ενώ είχαν κερδίσει στο Παλέ με 31 πόντους...
  •  Όταν ο Άρης έχασε και το τρίτο φάιναλ φορ τους τραγουδήσαμε το εξής:
    "Στη Γάνδη ήταν ο Μακ Αντού, στο Μόναχο ήταν ο Μαγκί, στη Σαραγόσα ο Ντακουρί...Δεν είναι κρίμα αρειανοί να σας γαμάν οι έγχρωμοι..?"
  • "Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ' άλλα παιδιά..προχωράτε, προχωράτε, προχωράτε...Που πάτε ρε μαλάκες ωωω, ωωω, ωωω.." To γνωστό το θυμάστε όλοι.
  • "Έλα Έλα πουτάνα Μαρινέλλα!"
Ο Φάνης Χριστοδούλου κάνει αυτή τη διαφήμιση:

  

Ανεβαίνει να παίξει με τον ΠΑΟΚ και ακούγεται το σύνθημα: "Φάνη σ'αγαπούν όλα τα παιδάκια, γιατί βγαίνεις στο γυαλί και τρως τα γαριδάκια". Ο Χριστοδούλου που εκτελούσε βολές σκάει στα γέλια, του φεύγει η μπάλα απ΄τα χέρια και γυρνάει και χαιρετάει την κερκίδα!!! 
  • "Κύπελλο κύπελλο ευρωπαϊκό κι εσύ μαλάκα Γκάλη το γάλα το ΑΓΝΟ έι!" 
    "Κύπελλο κύπελλο ευρωπαϊκό και οι Γιαννάκης-Γκάλης στ' αρχίδια μας τα δυο, έι!"
    "Κύπελλο κύπελλο κύπελλο εμείς κι εσύ λαέ του Άρη να πας να γαμηθείς, έι!"
     
  • "Στου Γκάλη τη μούρη η πούτσα του Μπουντούρη"
     
  • "Στα ούλα στα ούλα η πούτσα του Φασούλα"
     
  • "Φασούλα φαντάρε τα μυαλά τους πάρε". Την περίοδο που ο Εφιάλτης ήταν φαντάρος..
     
  • "Φασούλα μπινέ πουτάνας γιέ". Στα πρώτα φιλικά τον Σεπτέμβριο του '93 και αφού ο προδότης υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Νομίζω είναι και η πρώτη φορά που ακούγεται το συγκεκριμένο σύνθημα για κάποιον παίχτη και αν δε κάνω λάθος "εγκαινιάστηκε" στο συγκεκριμένο φιλικό με τη Σουνέρ Οστάνδης. Στο 12:55 του βίντεο..
  • "Φασούλα προδότη Ιούδα Ισκαριώτη" , "Πούστη προδότη Φασούλα Παναγιώτη" και "Φασούλα προδότη, πούστη Πειραιώτη".
    Την πρώτη φορά που ήρθε ο Φασούλας στο Παλέ ως παίκτης του Ολυμπιακού όλο το κλειστό έβραζε φωνάζοντας το γνωστό "Φασούλα γαμιέται η μάνα σου" ρυθμικα, με το δεξι χερι του κάθε οπαδού απο τον αγκώνα και κάτω να ανεβοκατεβαίνει με μίσος σφίγγοντας τη γροθιά.. Απο τα μεγάφωνα γίνονται συστάσεις οτι αν ξανακουστεί το συγκεκριμένο υβριστικό σύνθημα τότε θα διακοπεί ο αγώνας..Έτσι, οι οπαδοί μας σκαρφίζονται το εξής: "Φασούλα!" (με φωνή).. Άκρα του τάφου σιωπή και κατεβασμένο κωλοδάκτυλο (αυτό που ο αντίχειρας "ρίχνει" το μεσαίο), να αντικαθιστά τη γροθιά που ανεβοκατεβαίνει (και ξανά φωνή) "η μάνα σου!!!"
  • Ντέρμπι στα τέλη της δεκαετίας του '80 μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη και μετά από υβριστικά συνθήματα των οπαδών μας, υπάρχουν προειδοποιήσεις από τους διαιτητές ότι αν δε σταματήσουμε θα διακόψουν το παιχνίδι..Οπότε ακούγεται το εκπληκτικό: "Μίκυ, Γκούφη τρα λα λα, είμαστε καλά παιδιά!" 
  • Καλοκαίρι του 1996 και ο Μπάνε αποχωρεί από την ομάδα μετά από 8 χρόνια. Η φημολογία ότι θα κατηφορίσει στο λιμάνι του Πειραιά και στον Ολυμπιακό είναι έντονη, ο Μπάνε όμως αποφασίζει να πάει στην Ιταλία και στην Μπάκλερ Μπολόνια, οπότε οι οπαδοί μας ανακουφισμένοι που δεν είχαμε νέα περίπτωση προδοσίας και πάντα σε ετοιμότητα για σύνθημα επικαιρότητας, έβγαλαν το εξής: "Toν αρχηγό τον έπιασε η τρέλλα, μας έγραψε στα αρχίδια του τα δυό, σηκώθηκε και πήγε Ιταλία, κι όχι στον Ολυμπιακό..!"
  • "Σιγάλα πουστράκι φάε πατατάκι" και το κορυφαίο που γέλασε κι ο ίδιος ο Σιγάλας "Σιγάλα πουστράκι κατέβασ' το παιδάκι"..Μιας και στη συγκεκριμένη διαφήμιση αυτός έτρωγε τα πατατάκια και ξεχνούσε το παιδάκι κρεμασμένο απ'τη μπασκέτα..!
     
  • "Σιγάλα Σιγάλα η μάνα σου γαμιότανε για ένα μπουκάλι γάλα!"
     
  • "Ρε Λιαδέλη απ'τον Βόλο που σ'αρέσει να τον παίρνεις απ'τον κώλο"
     
  • "Πούτσο θέλει ο κώλος του Λιαδέλη"
  • "Χορεύουν σάμπα τα αρχίδια του Βιγιακάμπα"..Προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού μετά τον τελικό με την Μπανταλόνα στο Τελ-Αβίβ.  
  • Ο λατρεμένος μας Μπάνε μετά τη θητεία του στο ιταλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μπάκλερ Μπολόνια, επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ και τίθεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος της μεγάλης του αγάπης, του ΠΑΟΚ. Στο παιχνίδι του Παλέ όπου ο Τίγρης κάνει την εμφάνιση του με τα κιτρινόμαυρα, τα συναισθήματα των φιλάθλων ήταν ανάμεικτα..Άλλοι τον χειροκροτούσαν, άλλοι τον αποδοκίμαζαν, ώσπου ακούστηκε το εκπληκτικό εκείνο σύνθημα που κατά κάποιον τρόπο τα έκανε και τα δύο..!"Μπάνε λιοντάρι, του ΠΑΟΚ μας καμάρι, που έβαλες τα κίτρινα και έγινες παπάρι!" Με τον Μπάνε να σηκώνει αμήχανα του ώμους του σαν να έλεγε "παιδιά δε φταίω εγώ που δε γύρισα...."
  • "Σου 'ριξε ο μαύρος το μπουνίδι, Αγγελίδη Αγγελιιιιίδη" και "Σου 'κανε τη μάπα σαν αρχίδι, Αγγελίδη Αγγελιιιιιίδη" για το ξύλο που έφαγε ο μπούλης στην προπόνηση από τον Έλις. Και μιας και είπα Έλις...
  • "Ξύσε μας τ' αρχίδια όσο θέλεις Χάρολντ Έλις, Χάρολντ Έεεεεελις..!"
  • "Ο Βεζυρτζής, ο Βεζυρτζής αγόρασε των αρειανών, των αρειανών τις μάνες, τις έβγαλε στην Τσιμισκή, τις έκανε πουτάνες"
  • "Είναι ψωλού η γυναίκα του ξανθού και δε μπορεί να κάνει ένα παιδί, γι'αυτό ξανθέ άνοιξε της καμπαρέ να τη γαμάει όλο το Παλέ!"
  • "Βάλτε στη σακούλα την πούτσα του Φασούλα"..Τελικός κυπέλλου 1984: ΠΑΟΚ - Άρης (74-70) - με τους οπαδούς του Άρη να κρατάνε στα χέρια τους και να ανεμίζουν κάτι περίεργα κίτρινα πλαστικά τεμάχια που μοιάζαν κάπως με μικρές σημαίες. 
  • Mόλις πήραμε τον Αλεξανδρή από τον Άρη βγαίνει το σύνθημα: "Άρη πονάς, γι' αυτό και δε μιλάς, γιατί σήμερα θα δείς πως γαμάει ο Αλεξανδρής!"
  • "Γιαννάκη μουνάκι κάντα πιστολάκι..!"
  • "Φασούλα Φασούλα δώσε μια πασούλα.."!
  • "Το κύπελλο μπορείς? Όοοοχι, όοοοχι..Πρωτάθλημα μπορείς? Όοοοχι, όοοοχι..Κι εσύ λαέ του Άρη να πας να γαμηθείς..." Παράφραση του γνωστού τραγουδιού του Μηλιώκα.
  • "Έτσι, έτσι σε θέλω, να σε γαμάω με κίτρινο καπέλο!" Παράφραση του γνωστού τραγουδιού του Χαριτοδιπλωμένου, όταν στους μικρούς τελικούς της σεζόν 1998-99 οι παίχτες του Άρη μπήκαν στην προθέρμανση φορώντας κίτρινα καπελάκια..!
  •  "Άρη Άρη σε γαμάω, Άρη Άρη σε γαμάω..Άρη Άρη σε γαμάω, Άρη Άρη σε γαμώ, Ω! Ω!"
  • "Είναι τρελλός ο φαλακρός.." Για τον Σκοτ Σκάιλς.
  • "Κλάαααααψε..Κλάαααααψε"..Το κλασσικό πλέον σύνθημα για τον Γιαννάκη. Νομίζω η φωτογραφία τα λέει όλα...

Επειδή, όμως, την καζούρα εκτός από το να την κάνεις, πρέπει να μάθεις και να τη δέχεσαι και στο blog μας ως γνωστόν κρατάμε αποστάσεις από οπαδικές παρωπίδες και κορώνες, παραθέτουμε και μερικά συνθήματα που είχαν αποδέκτη την ομάδα μας..
  • "Δεν έχετε ομάδα, δεν έχετε λαό τι ήρθατε να κάνετε στο γήπεδο αυτό?"..Φωνάζουμε εμείς στο πρώτο ντέρμπι με τον συμπολίτη τη σεζόν 1992-93, όντας πια πρωταθλητές, παντοδύναμοι και ανεβασμένοι με τον πρωταθλητή του ΝΒΑ Λέβινγκστον και από την άλλη ο Άρης με οικονομικά προβλήματα και αποδυναμωμένος από τη φυγή του Γκάλη. Το παιχνίδι ξεκινάει και τίποτα δε πηγαίνει καλά για την ομάδα μας, Μπάρλοου και Κλιφ  πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον, με τη διαφορά να κλείνει τελικά στο -32...Για να έρθει έτσι η πληρωμένη απάντηση των αντίπαλων φιλάθλων..."Δεν έχουμε ομάδα, δεν έχουμε λαό, εσείς που τα 'χετε όλα κοιτάξτε το ταμπλώ!"
  • "20 πόντοι η πούτσα του Μπρουναμόντι"..Μετά την ήττα-αποκλεισμό με διαφορά 20 πόντων στους ημιτελικούς με την Κνορ Μπολόνια το 1990.
  •  Ήταν η χρονιά μετά τους τελικούς με τις πάσες..Ο μύθος λέει, πως μετά τον 6ο τελικό ο αριστερός με τις δεξιές τσέπες, σε μια στιγμή έντονης αντιπαράθεσης με οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, φέρεται να έβγαλε ένα χιλιάρικο από την τσέπη του, και κουνώντας τους το επιδεικτικά, να τους είπε: "Εσείς μιλάτε ρε; Εσείς δεν έχετε λεφτά να φάτε ρε, να πάρτε ένα χιλιάρικο να φάτε ένα σάντουίτς". Το καλοκαίρι κύλησε με αμοιβαίες συγγνώμες, και η αρχή της επόμενης χρονιάς είχε ΠΑΟΚ- Άρης, με τον μπάσταρδο κοντοκουρεμένο, λόγω της στρατιωτικής του θητείας.. Καθώς παίρνουμε τις θέσεις μας στη Θ10, ακολουθάμε τον ρυθμό των υπολοίπων με τα κλασσικά: "Φασούλα φαντάρε τα μυαλά τους πάρε", "Στα ούλα, στα ούλα η πούτσα του Φασούλα" και τα γνωστά..Σιωπή..Και ξάφνου ακούγεται από την απέναντι κερκίδα: "Ο αρχηγός, ο αρχηγός σας έδωσε..Χιλιαρικό, χιλιαρικό να φάτε..Στα αρχίδια του σας έγραψε, κι εσείς τον προσκυνάτε.."
  • Επόμενη σεζόν αμέσως μετά τον "τελικό των κουρεμένων κεφαλιών" και μετά την ήττα μας στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς με τον Άρη ακούγεται το "Και τώρα μπορείτε να πα να κουρευτείτε..!".."Έξω θα δείτε πως θα γαμηθείτε..!" απαντάμε εμείς!
  •  "Πότε? Ποτέ! Πότε? Ποτέ! Ποτέ ποτέ ποτέ ποτέ..."Από τα κλασσικά και αυτό.
Διάφορα άλλα
  • "Είναι παρθένα του Ελληνιάδη η χτένα.."
  • "Κάνει μάγια η πούτσα του Αμάγια.."
  • "Βάλε τη Χριστίνα στα μπουρδέλα Κολντεμπέλα Κολντεμπεεεεέλα"..Ο συμπαθέστατος προς όλους τους φιλάθλους Ιταλός "πλήρωνε" την ομορφιά της πρώην γυναίκας του Χριστίνας Παππά!
  • "Στάζει κανέλα η πούτσα του Κολντεμπέλα.."
  • "Δε θα πάρεις κύπελλο ποτέ Πασπαλιέ Πασπαλιέεεεε.." 
  •  "Όσο νυχτώνει η πούτσα μεγαλώνει.."
  • "Ουίσκι με πάγο γαμήστε τον Παπάγο.." Και η απάντηση.."Λιώνει ο πάγος γαμάει ο Παπάγος!"
  • "Ήρθες στην Ελλάδα για πικ-νικ Ντομινίκ Ντομινιιιιίικ..!"
  • "Γειά σου Καμπούρη με την ωραία μούρη.."
  • "Όλοι στο Παγκράτι τρώμε Υφαντής κι εσύ μαλάκα Νίκα να πα να γαμηθείς.." Αρχές δεκαετίας '90 όταν το Περιστέρι είχε χορηγό τον Νίκα!
Τα διαχρονικά
  • "Ω Μπάνε Μπάνε..!"
  • "Βάλε τα τρίποντα σου Μπάνε, εκείνα που σε πάνε Αθήνα, Πειραιά.." στους ρυθμούς του "Βάλε το κόκκινο φουστάνι" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
  • "Στάζει πιπέρι η μαύρη πούτσα του Μπέρι"
  • "Κι όταν θα πάω στον τρελλογιατρό, για να του πω το πόσο σ' αγαπώ..Κι όταν θα πάω στον τρελλογιατρό, θα τον τρελλάνω και αυτόν..Λα λα λα λα λα λα...Λα λα λα λα λα λα ΠΑΟΚΑΡΑ, λα λα λα λα λα λα ΟΜΑΔΑΡΑ..Λα λα λα λα λα λα ΠΑΟΚΑΡΑ, ΠΑΟΚΑΡΑ Σ'ΑΓΑΠΩ, λα λα λα λα λα λα..."
  • "Βουντού βουντού, βουντού βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, ωωωωωω..Στα αρχίδια μας θα κάθονται 10 χιλιάδες γαύροι" στους ρυθμούς του "Ο πιο καλός ο μαθητής" μέσα στο ΣΕΦ τη σεζόν 1993-94.
  • "Βγαίνει περιφερειακό ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    γκαζώνει το παλιάμαξο ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    και ξαφνικά σε μια στροφή ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    τουμπάρει με την οροφή ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    απ'τα συντρίμμια βγαίνει μόνος ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    δε βοηθάει ο τροχονόμος ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    είναι ατζαμής και τσαμπουκάς ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    ο Τσέκος ο αληταράς ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ"
  • "Η πουτάνα ο ξανθός
    ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ..
    Που είναι και πουτάνας γιος
    ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ..
    Και τη γυναίκα του τη στείρα
    ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ..
    Δεν την πηδάει την κακομοίρα..
    ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ..
    Του την πηδάει ο Ρεντζιάς..
    ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ..
    κι ο Τσέκος ο αλήταρας.."
  • "Ω ντίρλαντα ντιρλάνταντα, ΠΑΟΚ ολε ολε
    μια ομαδάρα στο βορρά, ΠΑΟΚ ολε ολε
    είναι ο ΠΑΟΚ ο θεός , ΠΑΟΚ ολε ολε
    είν' ο δικέφαλος αετός, ΠΑΟΚ ολε ολε

    Μες τη ρακέτα είναι ο Σάβιτς, ΠΑΟΚ ολε ολε
    τα στόρια έχει κατεβάσει, ΠΑΟΚ ολε ολε
    με Μπέρι και με Πρέλεβιτς, ΠΑΟΚ ολε ολε
    η μπάλα πια πως θα περάσει, ΠΑΟΚ ολε ολε,
    ο Μαματζιόλας σταθερός, ΠΑΟΚ ολε ολε
    κι ο Νάσος ο Γαλακτερός, ΠΑΟΚ ολε ολε
    Κόρφας,Μπουντούρης και Ρετζιάς, ΠΑΟΚ ολε ολε
    κι ο Τσέκος ο ΑΛΗΤΑΡΑΣ!"
  •  "ΠΑΟΚ ΟΛΕΟ, ΠΑΟΚ ΟΛΕΟ, την Ελβετία θα θυμάμαι και θα κλαίω.."
  • "Και ο λαός μας θα χορεύει όπως το '91 στη Γενεύη.."
  • Και φυσικά το κλασσικό "Έλεοοος, έλεοοοοος..!" κάθε φορά που ξέφευγε η διαφορά και το..ρομαντικό "Εεεεεεϊ ωωωωωπ!" όταν κάποιος παίχτης εκτελούσε βολές..!
Δυστυχώς πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει, οι αμιγώς μπασκετικοί οπαδοί που πηγαίνουν πιστά στο γήπεδο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους έχουν συρρικνωθεί σε τριψήφιο αριθμό και κακά τα ψέμματα αυτό οφείλεται και στη γενικότερη παρακμή του αθλήματος. Στην περίπτωση του μπασκετικού ΠΑΟΚ και της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης, δυστυχώς εκείνες οι ωραίες εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον οι οπαδοί θυμούνται την ομάδα τους μόνο στα ντέρμπι κι αυτό για να πετάξουν καμιά κροτίδα ή να μπούν τσάμπα στο γήπεδο, ζημιώνοντας εν τέλει την ομάδα.

Η ευρηματικότητα, η "αθωότητα" και το χιούμορ έχουν εκλείψει και σε αυτό δυστυχώς συμβάλλει και η ανυπαρξία των ομάδων και του ανταγωνισμού. Φανταστείτε τώρα να βρισκόσασταν στο πέταλο μέσα στους οργανωμένους, να εκτελούσε βολές κάποιος παίκτης μας και να πεταγόσασταν εσείς και να φωνάζατε "Εεεεεεεϊ ωωωωωωπ!". Σαν εξωγήινο θα σας κοιτούσαν.

Είπαμε, η μαγκιά είναι στο ξύλο στο Ωραιόκαστρο, στα ναρκωτικά και στο κάψιμο των πανό..Ούτε κι εγώ θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που βγάλαμε μπασκετικό σύνθημα. Ίσως το "Μούλααααα, Μούλααααα.." να ήταν το τελευταίο. Που ξέρεις, κάποια στιγμή μπορεί να φτιάξουμε ξανά μεγάλη ομάδα που θα μας δώσει τροφή για νέα συνθήματα και η χαμένη μας εφηβεία να επιστρέψει και πάλι...

13 σχόλια:

  1. ασπρα μπουτια κωλος φουσκοτος λιαδελη δεν μας ειπες τον πουτσο πως τον τρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβασα το αρθρο και βρηκα αρκετα εξυπνα συνθηματα..Αλλα βλεπω καποια ακυρα συνθηματα: καταρχην το ποτε ποτε ποτε των Αρειανων ηταν(υπαρχει πανο στον τελικο του 1990)...Επισης το Αρη σε γαμω και το πρωταθλημα δεν παιρνεις με πια λογικη το βγαζατε; και τελος το γκαλη καρναβαλι το βγαζατε πριν η μετα τις ηττες σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική δουλειά... άνοιξατε το κουτί των αναμνήσεων.... κρίμα που δεν ασχολούμαστε πια με το μπάσκετ...

    Τότε πριν από τα ΠΑΟΚ-Άρης δεν υπήρχε άλλο θέμα συζήτησης. Πραγματικά άλλη ατμόσφαιρα. Κρίμα για όσους δεν την έχουν ζήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To mpasket καταστραφηκε σ ολη την Ευρωπη απο τοτε που δημιουργηθηκε το Τσαμπιονς Λιγκ το 93...πριν υπηρχαν Τρεισερ με Ριβα,Μακαμπι με Τζαμσι,Μπαρτσα με Σαν Επιφανιο,Μπανταλονα με Βιγιακαμπα κ αδερφους Γιοφρεσα κτλ.Για να μην παμε στους πλαβι της Παρτιζαν κ της Γιουγκοπλαστικα που μονο με την πρωτη dream team συγκρινονταν...Απο το Τσαμπιονς Λιγκ κ μετα ολοι το γυρισαν στο ποδοσφαιρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρολντ ριξε αλλη μια μπουνια στον Ντινο, πωπω χυνω πωπω χυνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Ένα αρκετά σοβαρό λάθος:

    Το "Ντου ντου ντου, ντου ντου ντου πως γαμάει ο Μακαντού" δε το φωνάζαμε
    στον αποκλεισμό του Άρη από Τρέησερ με 34π το 1986(?). Αλλά το 1988 όταν η Τρέησερ απεκλεισε τον Αρη στον ημιτελικό του 1ου φάϊναλ φορ (Γάνδη)
    που πήρε μέρος

    Μαζί με το
    "Τρομπόνι, τρομπόνι η πούτσα του Νταντόνι"
    και το
    "Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ' άλλα παιδιά..προχωράτε, προχωράτε, προχωράτε...Που πάτε ρε μαλάκες ωωω, ωωω, ωωω.."

    ( απάντηση στη διασκευή του τραγουδιού του Λεων. Βελή από
    >> Μαρινέλα- Παριο στα γλέντια των σκουληκιών στο Ακρόαμα και
    >>τη διασκευή της διασκευής επί το υβριστικότερο με το περί τουρκιάς από τη σκουληκιάρικη κερκίδα)

    ήταν η τριπλέτα των συνθημάτων που σκόρπισε την άνοιξη του 1988 ευφορία στο πιο μεγάλο κομμάτι της πολής


    2) Όταν έπαιξε ο ΠΑΟΚ στο Πρωταθλητριών ακούστηκε το σύνθημα "Έξω οι γούνες από' το Παλαί"


    3) Το "Γκάλη, Γκάλη είσαι καρναβάλι" ήταν η απάντηση των ΠΑΟΚτσήδων στο "Εισαι θεός, εισαι θεός μοναδικός" που του φώναζαν τα αρειανά.

    Ακουγόταν από την περίοδο 1982 και μετά, αφού ο ΠΑΟΚ με τον Καλπάκη, τον Κωνσταντινίδη και τα άλλα παιδιά
    είχε αρκετές νίκες επί του Άρη του Γκάλη μέχρι που έγινε η μεταγραφή του Γιαννάκη το 1984 και άλλαξαν οι συσχετισμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρειανά φωνάζανε "και συ Γιαννάκη πάρτους τα μυαλά και συ Γκάλη πάρτους το κεφάλι" εμείς απαντούσαμε "και συ Γιαννάκη παλιο-π@@σταρ@και συ Γκάλη είσαι καρναβάλι"

      Διαγραφή
  7. To "Νίκο Γκάλη είσαι καρναβάλι" ήταν η απάντηση στο "Νίκο Γκάλη γάμησε τους πάλι"..Για τον Μακαντού μπορεί να έχεις και δίκιο, δε θυμάμαι καλά. Θύμησε μου το "έξω οι γούνες απ' το Παλέ" γιατί το φωνάζανε..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεκαετιες 80 και 90 τα γηπεδα μπασκετ γεματα , τα πρωταθληματα δυσκολα , οι μεγαλες ομαδες τοτε ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ και στη συνεχεια ΟΣΦΠ ΠΑΟ μπορουσαν να χασουν παντου , απο τη Νεα Σμυρνη περναγαν ελαχιστοι , στο περιστερι ματσαρες , στο Σπορτινγκ , το ιδιο, απιστευτη εποχη μπασκετικα. Δε θα ξαναερθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγαλα χρόνια και κερκιδαρες ρε ΠΑΟΚ....είχαμε τρελό λαό τότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσεις εδω και οι μανες σας γαμιουνται στο πυργο το λευκο( γαυροι) απαντηση εμεις ,εσεις εδω κι οι μανες σας γαμιουνται για ενα κουβα νερο.Σεφ εποχες λειψυδριας αθηνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σκουλήκια πείτε ΠΑΟΚ σ' αγαπώ
    Αν θέλετε να παίξετε με μας στον τελικό!

    Τη χρονιά που πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ χωρίς να καταφέρει να πάρει έστω την προνομιούχο 2η θέση ο Άρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το "με κάνα δυο με κάνα δυο χιλιάρικα..." το ανέφερε κανείς ή σας ξέφυγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή