Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Το μωρό του ελαφιού

Του Gordon

Συνεχίζουμε με έναν ακόμη ξένο που αγαπήθηκε από το λαό μας και που, ακόμη και σήμερα, δηλώνει αθεράπευτα οπαδός μας…ο Μάικ Τζόουνς.

Ο Τζόουνς έγινε draft για το Μιλγουόκι το 1988 στη θέση 63, όταν αποφοίτησε από το κολέγιο του Auburn της Alabama. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στο USBL για τους Jersey Shore Bucs, όταν έφτασε η πρόταση του ΠΑΟΚ. Ήταν η πρώτη σεζόν που επιτρεπόταν η χρήση ξένων παικτών και στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, και το «μωρό του ελαφιού» επιλέχθηκε από τον προπονητή Τζων Νιούμαν για τη θέση του σμολ φόργουορντ.

Ο Μάικ ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν, πρωτοστατώντας στην θριαμβευτική πρόκρισή μας επί της Βιλερμπάν με δύο νίκες στον πρώτο γύρο του Κόρατς και σημειώνοντας 37 πόντους στον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου εναντίον του Ερυθρού Αστέρα. Στη ρεβάνς σημείωσε άλλους 30, αλλά το σπρώξιμο του Νιούμαν στον διαιτητή οδήγησε στη διακοπή του αγώνα και τον αποκλεισμό μας…

Ανάμεσα στους δύο αγώνες, ήρθε η μεγαλύτερη βραδιά για τον ΠΑΟΚ εκείνης της χρονιάς: η νίκη επί του επί τετραετία αήττητου Άρη με 81-78 (εμείς χωρίς Πρέλεβιτς, ο Άρης χωρίς Γιαννάκη), με τον Τζόουνς να πετυχαίνει 30 πόντους και να μαζεύει 14 ριμπάουντς και τον εκστασιασμένο Βεζυρτζή να κηρύσσει στα αποδυτήρια «την έναρξη της αυτοκρατορίας του ΠΑΟΚ»…

                            

Στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος, κι ενώ ο Κώστας Πολίτης έχει αντικαταστήσει τον Νιούμαν, ο Μάικ βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια με ασταμάτητες 30άρες, και πρωταγωνιστεί στο θρίαμβο επί του παναθηναϊκού στην αθήνα με 104-87 με 31 πόντους που μας οδηγεί στους τελικούς του πρωταθλήματος εναντίον του άρη (στο ίδιο ματς ο Κόρφας πέτυχε 6 τρίποντα). 

Παρά τις καλές του εμφανίσεις χάνουμε και τα δύο παιχνίδια (στο ένα από μια από τις διάσημες πάσες του Φασούλα σε αντίπαλο στα τελευταία δευτερόλεπτα – αυτή τη φορά στον Δοξάκη), αλλά και το Κύπελλο, σε έναν τελικό (86-91) που ο Μάικ σκόραρε 31 πόντους και πήρε 15 ριμπάουντς απέναντι στον συμπολίτη…

Η χρονιά έκλεισε απογοητευτικά, παρά το γεγονός ότι η ομάδα έπαιξε το μέχρι τότε καλύτερο μπάσκετ της, σημειώνοντας 100 πόντους μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι με τον Τζόουνς σταθερά πάνω από τους 30 και τον Μπάνε στην πρώτη του χρονιά σε μεγάλα κέφια… Όλα δείχνουν ότι ο Μάικ θα μείνει στον ΠΑΟΚ, αλλά η οικονομική διαφορά των δύο πλευρών μένει αγεφύρωτη και το νέο συμβόλαιο δεν υπογράφεται ποτέ. Ο Τζόουνς αντιπαρέρχεται τις φήμες για κακή εξωγηπεδική ζωή, δηλώνοντας ότι «τα καλύτερά μου παιχνίδια τα έχω κάνει αφού έχω ξενυχτήσει»

Το 1990, ο Τζόουνς πάει στον άρη, αλλά μάλλον δε θα θέλει να το θυμάται… όχι μόνο πλακώθηκε με τον Βράνκοβιτς στη Σαραγόσα όπου είχαν πάει για το final four του Πρωταθλητριών, αλλά λίγο μετά συνελήφθη αιφνιδίως για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Δήλωσε χρήστης και απελάθηκε, αφήνοντας και κάποια υπονοούμενα για τον τρόπο που ξεκίνησε και εξελίχθηκε η όλη υπόθεση. Η συνέπεια βεβαίως ήταν να χάσει ένα σεβαστό ποσό από τις χρωστούμενες αμοιβές του…


Ο Μάικ συνέχισε την καριέρα του στην Γαλλία, παίζοντας για δύο χρόνια στην Πο Ορτέζ, σημειώνοντας 36,5 πόντους ανά ματς. Κέρδισε μαζί της ένα πρωτάθλημα Γαλλίας (1992) και τα δύο Κύπελλα της περιόδου αυτής. Το 1992 η Ορτέζ βρήκε στο δρόμο της τον Πανιώνιο, αλλά στον Μάικ απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, λόγω της προηγούμενης ιστορίας του με τα ναρκωτικά… 

Το 1993 έπαιξε για την Μπαρτσελόνα με την οποία έφτασε στο final four του Πρωταθλητριών. Στη συνέχεια έκανε το γύρο του κόσμου, γυρνώντας ξανά στη Γαλλία (Σολέ), και μετά στην Ισπανία (Μούρθια), στο Ισραήλ (Χαποέλ Χολόν), στην Αργεντινή (Πενιαρόλ Μαρ ντελ Πλάτα), στις ΗΠΑ (Omaha Racers του CBA), στην Κύπρο (Απόλλων Λεμεσού), και την Ουρουγουάη (Welcome Μοντεβιδέο).

Τελικά επέστρεψε και βρήκε λιμάνι στην Κύπρο, παίζοντας στον Αστέρα Λεμεσού, στο Διγενή Ακρίτα της Μόρφου και ξανά στον Απόλλωνα όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2006. Στη συνέχεια έγινε προπονητής και μόνιμος κάτοικος του νησιού. Μέχρι πρότινος ήταν προπονητής του ΑΠΟΠ της Πάφου.

Το 2006, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο πλαίσιο του Eurocup την ΑΕΛ στην Κύπρο και στην εξέδρα εμφανίστηκε ο Μάικ με κασκόλ του ΠΑΟΚ ! 

Το ίδιο έγινε και πρόσφατα, όταν ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά «Κίτιον» της Λάρνακας, αντιμετωπίζοντας τον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο Μάικ μίλησε για ώρα με τον Νίκο Σταυρόπουλο, και μετά δήλωσε:

«Χάρηκα πολύ που είδα μετά από χρόνια τον Μάτζικ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τίποτα από όλα αυτά που έζησα στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ. Είναι στην καρδιά μου αυτή η ομάδα, όπως είναι και οι φίλαθλοί της. Είναι οι καλύτεροι».

Στις 27 Νοεμβρίου 2012 το κράτος της υποκρισίας στο οποίο ζούμε του φέρθηκε σαν κοινό εγκληματία, επειδή ήταν περιστασιακός χρήστης μαριχουάνας 25 χρόνια πριν, απαγορεύοντας του την είσοδο στη χώρα μας κι ενώ ο Μάικ είχε ήδη προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία για να λάβει μέρος στο φιλικό των παλαιμάχων που τόσο λαχταρούσε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου