Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο μεγάλος Τεν-Τεν




Του Gordon

Ο Τζόν Κόρφας (ύψος 1μ78) γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στις 21 Αυγούστου 1962 στο Άκρον του Οχάιο και σπούδασε στο κολλέγιο Πέπερνταιν, στην ομάδα μπάσκετ του οποίου αγωνίστηκε στη θέση του πλέι μέικερ. Ο Π.Α.Ο.Κ. τον έμαθε το 1986 από ένα ταξίδι των ΑΧΕΠΑΝΣ στην Ελλάδα για φιλικά ματς – συνήθης πρακτική εκείνες τις εποχές, αφού έτσι μας προέκυψε και λίγο αργότερα και ο Πητ Παπαχρόνης. Το σχετικά χαμηλό του ύψος, του προσάπτει εξαρχής το προσωνύμιο Κοντορεβυθούλης, που μαζί με το «Τεν-Τεν» (από τον αριθμό της φανέλας που φόρεσε για εννέα χρόνια στον ΠΑΟΚ) τον ακολούθησαν σε όλη την καριέρα του…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «άνθρωπος του Π.Α.Ο.Κ. έφτασε μέχρι τη Νεβάδα των Η.Π.Α. για να αποσπάσει τις υπογραφές των δύο ομογενών Έντι Κλάδης και Τζων Κόρφα», προσφέροντας 40,000 δολάρια στον καθένα…και προφανώς τα κατάφερε…Oι δύο νεαροί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 17/8/1986 και άρχισαν αμέσως προπονήσεις υπό τον προπονητή Ορέστη Αγγελίδη. Τρεις μέρες μετά ο Κόρφας αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ένα φιλικό με τον Ηρακλή (νίκη με 86-74), σημειώνοντας 11 πόντους και αφήνοντας καλές εντυπώσεις.


Στο πρώτο πρωτάθλημα που συμμετείχε με τον ΠΑΟΚ (1986-87) αναδείχθηκε σε βασικό πλέι μέικερ, συντονίζοντας την ομάδα μυαλωμένα, τρέχοντας στον αιφνιδιασμό όποτε υπήρχαν οι προϋποθέσεις και εκτελώντας κυρίως έξω από τα 6.25 μ. με το χαρακτηριστικό του…μονόχειρο στιλ, με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Αν και ο Κλάδης είχε έρθει σαν το μεγάλο όνομα στην ομάδα, τελικά ο Κόρφας ήταν αυτός που ρίζωσε στον Π.Α.Ο.Κ.

Το Δεκέμβρη ο ΠΑΟΚ διαλύει τον Ιωνικό με μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της ιστορίας του (118-51, ημίχρονο 57-17!) με τον Κόρφα να σκοράρει 15 πόντους με 2 τρίποντα. Στην Ευρώπη αποτελεί μαζί με τον Ντιλέινι Ραντ το περιφερειακό δίδυμο της ομάδας, που όμως δεν βρίσκεται ακόμη στο κατάλληλο επίπεδο για να πετύχει διακρίσεις. Καταφέρνει μεν να αποκλείσει τη βουλγαρική ΤΣΣΚΑ, αλλά στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Κόρατς αποκλείεται από την Παρτιζάν, νικώντας στο Παλέ με 79-69, αλλά χάνοντας στο Βελιγράδι με 90-75.

Τον Φεβρουάριο του 1987, ο Κόρφας τιμωρείται με αποκλεισμό έξι αγωνιστικών διότι - σύμφωνα με το φύλλο αγώνα – αποβλήθηκε επειδή αποκάλεσε σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό τον διαιτητή Οικονομίδη «ηλίθιο», κάτι που ο ίδιος ο παίκτης ορκιζόταν ότι δε συνέβη, καθώς ακόμη δεν γνώριζε ελληνικά (ακόμη και ο ίδιος ο διαιτητής την επόμενη ημέρα εκμυστηρεύτηκε ότι απλά άκουσε κάποιον να τον αποκαλεί ηλίθιο πίσω από την πλάτη του, και όταν γύρισε είδε μπροστά του τον Κόρφα…). Απογοητευμένος ο Τεν-Τεν μαζεύει τα πράγματά του και φεύγει πίσω στις ΗΠΑ. Ο ΠΑΟΚ ασκεί έφεση και τον Μάρτιο του ίδιου έτους ο παίκτης απαλλάσσεται της κατηγορίας. Στο ενδιάμεσο όμως, έχουμε υποστεί έναν οδυνηρό αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Πανελλήνιο, σε ματς που κρίθηκε στην παράταση.


Ο Κόρφας δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της διοίκησης της ομάδας να επιστρέψει στην Ελλάδα. Φήμες λένε ότι στη στάση του αυτή συντελούν και προσωπικά του προβλήματα, άσχετα με την ομάδα. Ο Βεζυρτζής μεταβαίνει ο ίδιος τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, αλλά δεν καταφέρνει να μεταπείσει τον παίκτη να επιστρέψει και οι σχέσεις τους γίνονται εξαιρετικά τεταμένες.

Το πρωτάθλημα της σεζόν τελειώνει άδοξα: η ομάδα τερματίζει δεύτερη στην κανονική περίοδο (πίσω από τον Άρη), αλλά αποκλείεται στα πλέι οφ χάνοντας δύο ματς από τον Πανιώνιο.


Ο Βεζυρτζής δεν τα παρατάει και τελικά, ο Κόρφας επιστρέφει τον Νοέμβριο, λίγο πριν από ένα κρίσιμο ντέρμπι με τον Άρη. Στο αεροδρόμιο γνωρίζει και τον νέο προπονητή της ομάδας, τον Αμερικανό Τζώννυ Νιούμαν, που μετά τη συνάντηση δηλώνει: «όλα εντάξει – είναι πιο ψηλός απ’ότι περίμενα !». Ο Κόρφας δίνει το παρόν στο ματς, αλλά φανερά κουρασμένος, και χάνουμε 66-78… τελικά το πρωτάθλημα της περιόδου 1987-88 δυστυχώς επεφύλασσε ίδια γεύση, αφού με δύο ήττες από τον συμπολίτη κατατασσόμαστε δεύτεροι.

Στην Ευρώπη, η ομάδα μπαίνει στους ομίλους του Κόρατς, αλλά, με αντιπάλους τον Ερυθρό Αστέρα, τη Βιλερμπάν και την Εστουντιάντες, σημειώνει μόλις μια νίκη και αποκλείεται από τη συνέχεια. Στο εκτός έδρας ματς με τον Αστέρα το Γενάρη του ‘88, ο Κόρφας αποβάλλεται μετά από συμπλοκή του με τον Γιόνκοβιτς και αποχωρεί αιμόφυρτος από το παρκέ (είναι το παιχνίδι που ο Πετγουέι κατέβασε το ταμπλό και έφυγε για ράμματα στο νοσοκομείο).

Την ίδια εποχή, ο Κόρφας κάνει ντεμπούτο στην (ήδη Πρωταθλήτρια Ευρώπης) Εθνική Ομάδα, αγωνιζόμενος σε δύο αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της επόμενης σεζόν με την Ολλανδία στο Άμστερνταμ (νίκη 93-66) και την Τσεχοσλοβακία στην Αθήνα (107-85), όπου και πέτυχε 6 πόντους.




Προλαβαίνει να αγωνιστεί σε άλλα οκτώ παιχνίδια με την Εθνική, μέχρι το Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ το 1989 όμως η Γαλλία κάνει ένσταση αμφισβητώντας την υπηκοότητα του (χωρίς να γλιτώσουν μετά απ’αυτό την ήττα από την Εθνική με 80-74), και αυτό έχει επιπτώσεις και στη συμμετοχή του ως Έλληνα στον ΠΑΟΚ, καθώς έχασε όλες τις ευρωπαϊκές συμμετοχές για τις τρεις επόμενες χρονιές – μαζί και το Κύπελλο στη Γενεύη (συνολικά στην Εθνική σημείωσε 68 πόντους (μ.ο. 7,6) με 18 π. εναντίον των Γάλλων και 16 επί των Γερμανών σε ένα διεθνές τουρνουά στο Χάγκεν το Μάιο του ’89). Πολλά ακούστηκαν για το θέμα εκείνης της ένστασης, πάντως το σίγουρο είναι ότι η νομιμότητα της συμμετοχής του Κόρφα ως Έλληνα αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά από τους συμπολίτες μας τον Φεβρουάριο του 1988.


Στο μεταξύ η συνεισφορά του στον ΠΑΟΚ από ματς σε ματς αρχίζει να σταθεροποιείται: ιδανικός στον έλεγχο του ρυθμού, σίγουρη πάσα, καλό περιφερειακό σουτ και περίπου 15-20 πόντοι ανά αγώνα τον καθιστούν αναντικατάστατο γρανάζι της μεγάλης ομάδας που δημιουργείται εκείνη την εποχή. Παράλληλα, συνιστά μαζί με τον νεοφερμένο Μπάνε Πρέλεβιτς ένα εξαιρετικό περιφερειακό δίδυμο, που έμελλε να αποτελέσει τη βάση της χρυσής ομάδας των επόμενων ετών.


Τον Νοέμβρη του ’88 σε ένα ματς με το Σπόρτιγκ που έληξε 132-92, ο Κόρφας πετυχαίνει επτά (!) τρίποντα και συνολικά 28 πόντους. Το πρωτάθλημα της χρονιάς όμως χάθηκε και πάλι, ενώ στην Ευρώπη αποκλειστήκαμε νωρίς από τον Ερυθρό Αστέρα (το ματς με τις σφαλιάρες του Νιούμαν στο διαιτητή Γκρόσι). Τα ίδια και τη χρονιά 1989-90, όπου ο Κόρφας αγωνίζεται μόνο εντός συνόρων και δεν αποτελεί μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπελλούχων, όπου και αποκλείστηκε από την Κνορ Μπολόνια. Αποτελεί όμως τον κορυφαίο μας παίκτη στη συντριβή του άρη με 81-64 το Φεβρουάριο του ’90 τόσο με την εκπληκτική του άμυνα πάνω στον Γκάλη όσο και με τη συνήθη ευστοχία του (21 π. με 4/6 τρίποντα).

Το 1990-91 είναι η χρονιά της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη. Ο Κόρφας όμως ακόμη δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά ματς. Πρωταγωνιστεί εντός συνόρων, με 16,3 πόντους μ. ο. και μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις σε ένα πρωτάθλημα που χάθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα των αγώνων των play-off:

• Σε εκτός έδρας ματς με τον Παπάγου (νίκη 86-71) έχει 16/18 βολές,
• Στη νίκη μας επί του Πανιωνίου με 139-96 έχει 6/7 βολές, 4/5 διπ., 5/6 τριπ. και 7 ασίστ,
• Σε νίκη μας στο Ιβανώφειο με 115-109 έχει 30 πόντους, με 12/12 βολές και…7 ριμπάουντ (τα 6 επιθετικά !)


Στον καθοριστικό πέμπτο τελικό των play off με τον άρη (που χάθηκε με το τρίποντο του Γιαννάκη στην εκπνοή 85-86) μαγεύει με τη μαεστρία του και την ευστοχία του (πρώτος σκόρερ με 28 π., 2/2 βολές, 4/5 δίποντα και 6/7 τρίποντα), αλλά αυτή του η απόδοση δε στάθηκε αρκετή να μας χαρίσει τη νίκη.

Κλείνει τη χρονιά κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τον τίτλο του «Παίκτη – Οικονομία» (το παλιό TENDEX), που έβγαινε από τον τύπο: Ασίστ + Κλεψίματα – Λάθη, αναδεικνυόμενος πρώτος στη σχετική βαθμολογία, μακράν του δεύτερου Γιαννάκη. Παράλληλα, έχει εμπλουτίσει το επιθετικό του ρεπερτόριο με τη διείσδυση στην πλευρά που μένει ανοικτή όταν η ομάδα προκαλεί υπερφόρτωση στην άλλη, γεγονός που του επιτρέπει να κοιτάζει στα μάτια κατά πολύ υψηλότερους αντιπάλους στα χρόνια που έρχονται.


Tο 1991-92, ο Κόρφας συνεχίζει να αγωνίζεται μόνο εντός των τειχών – για τελευταία χρονιά. Είναι όμως πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου, οδηγώντας την ομάδα από νίκη σε νίκη. Σε ματς με τη Δάφνη λίγο πριν τα play-off (νίκη 75-61) σημειώνει 7 τρίποντα και τελειώνει την κανονική περίοδο 5ος στα εύστοχα τρίποντα (39%) και 5ος στις βολές (86%). Στα play-off είναι πρώτος σκόρερ στη νίκη μας επί του άρη με 99-93 (24 π.) και σε αυτήν επί της αεκ (85-64) με 19 π . και 5/5 τρίποντα.

Στην Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ φθάνει στον χαμένο τελικό της Ναντ, και ο Κόρφας δηλώνει: «Πρέπει να γραφτώ στο βιβλίο Γκίνες: είμαι ο μόνος καλαθοσφαιριστής που έλειψε και από τους τρεις τελικούς που έπαιξε η ομάδα του!» (σ.σ.: εννοεί και τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του ’89).

Την επόμενη σεζόν (1992-93), η τριετής τιμωρία του λήγει και μπορεί να αγωνιστεί ως Έλληνας και στην Ευρώπη. Η χρονιά είναι ονειρική, αλλά το τέλος εξελίσσεται σε εφιάλτη, με το χαμένο final four του Πρωταθλητριών στον Πειραιά και τον αποκλεισμό από τον τελικό γύρο των play off του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Ο Κόρφας κλείνει την κανονική περίοδο με…91% στις βολές, 59% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα, αλλά και 5ος πιο εύστοχος παίκτης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στα τρίποντα (43%) και 3ος στις ασίστ (44) και στα κλεψίματα (22).


Το 1993-94 επιτέλους έρχεται η στιγμή της δικαίωσης στην Ευρώπη: γίνεται μέλος της ομάδας που κατακτά το Κύπελλο Κόρατς. Στον πρώτο τελικό με τη Στεφανέλ πετυχαίνει τρίποντο από τα οκτώ μέτρα στην εκπνοή που μας δίνει αέρα εννέα πόντων και στον δεύτερο καθοριστικό τελικό στην Τεργέστη έχει 16 π. (με 4/4 βολές, 3/4 διπ. και 2/4 τριπ.). Στο πρωτάθλημα η ομάδα αγγίζει και πάλι την κατάκτηση του τίτλου, αλλά άλλαι αι βουλαί των γκρίζων κορακίων.

Το 1994-95 κλείνει τη χρονιά με 8.2 π. μέσο όρο και κατακτά με την ομάδα το Κύπελλο Ελλάδος στη Λαμία. Στο πρωτάθλημα όμως η χρονιά είναι καταστροφική, καθώς χάνει τη σειρά των μικρών τελικών από τον Ηρακλή και μαζί το δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Ο ίδιος δεν πιάνει τα γνωστά στάνταρντ απόδοσης, πιθανά επηρεασμένος και από το χαμό του πατέρα του το προηγούμενο καλοκαίρι. Παράλληλα, τα οικονομικά προβλήματα του προέδρου Απόστολου Οικονομίδη τον οδηγούν στην πώληση του Κόρφα στον Παναθηναϊκό και ο παίκτης εκφράζει δικαίως το παράπονο ότι άξιζε καλύτερης συμπεριφοράς μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στο σύλλογο.


Κάπου εδώ κλείνει ένας μεγάλος κύκλος της ιστορίας του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ένας ένδοξος κύκλος που μας χάρισε μεγάλες χαρές αλλά και εξίσου μεγάλες απογοητεύσεις, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει αυτή η ομάδα σε όλη της την ιστορία. Το καλοκαίρι, ο Τζόνυ υπογράφει στον Παναθηναϊκό με τον οποίο πήρε τον τίτλο που έλειπε από τη συλλογή του, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο φάιναλ φορ του Παρισίου το 1996, και αργότερα και το Διηπειρωτικό Κύπελλο της σεζόν. 

Τη σεζόν 1997-98 αγωνίζεται με τα χρώματα του Ηρακλείου, ενώ το 1998-99 μεταγράφηκε στο Μαρούσι όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 2000, οπότε και οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος. Η τεράστια καριέρα του κλείνει τη σεζόν 2000-01 στον Παπάγο και στην Α2 κατηγορία, όπου διετέλεσε και παίκτης-προπονητής για κάποιο διάστημα. Τον Απρίλιο του 2008 αναλαμβάνει, λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος και υπό το φάσμα του υποβιβασμού, πρώτος προπονητής στον ΠΑΟΚ, με συνεργάτη τον Νίκο Σταυρόπουλο. Η ομάδα σώζεται την τελευταία αγωνιστική. 


Ο αγαπημένος μας Τεν Τεν επανέρχεται στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2009 κι από ένα ακόμη πόστο, αυτό του αντιπροέδρου στην διοίκηση Δρόσου, όπου και πάλι προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Παράλληλα είναι προπονητής και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ από το 2010 και για 2 σεζόν αναλαμβάνει τη ΧΑΝΘ. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Αμερικής και Θεσσαλονίκης, όπου για κάποια χρόνια διετέλεσε βοηθός προπονητή στο Κολλέγιο που φοιτούσε ο γιός του Στέφανος.



Στην ιστορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος (Α1, δηλ. μετά το 1986) είναι:

- 9ος στον αριθμό των αγώνων που έπαιξε (361),
- 6ος σκόρερ (4.534)
- 4ος στις ασίστ (1.060)


Επιπλέον:

- από το 1988 έως το 1991, ο Κόρφας αναδείχτηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στις βολές (με ποσοστά άνω του 90%)…
- από το 1989 έως το 1992 αναδείχτηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν πρώτος στις ασίστ,
- από το 1989 έως το 1992 αναδείχτηκε τρεις συνεχόμενες σεζόν «παίκτης – Οικονομία»
- το 1989 ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στα τρίποντα.


Ο Κόρφας πέρασε στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ ως ένας από τους πιο σοβαρούς, συνεπείς, σταθερούς αλλά και συμπαθείς παίκτες μας. Ποτέ δεν προκάλεσε, ποτέ δεν συζητήθηκε η συμπεριφορά του, ήταν πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες, παρέχοντας τη σιγουριά μιας απόδοσης που κυμαινόταν πάντα σε υψηλά επίπεδα. Σημάδεψε με την καριέρα του τον τρόπο οργάνωσης του παιχνιδιού της ομάδας και για χρόνια η σύγκρισή του με όποιον κλήθηκε να καλύψει τη θέση του πλέι μέικερ στον ΠΑΟΚ ήταν αναπόφευκτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου